Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Termékenységi cenzus

2011.02.11. 22:20 | Treuga Mei | 90 komment

Címkék: kdnp választójog alkotmány cenzus alkotmányozás népesedéspolitka

Időről időre fölbukkan a neten a cenzusos választójog igénye. Tréfás kedvű és kevésbé frappáns cybervagányok hol a vagyoni (illetve mostanában az adózási) választójog-arányítást, hol a műveltségi cenzus bevezetését vetik föl. Míg az elsőről elég könnyedén beláttatható, hogy idiotizmus (a társadalmilag érzékeny, körültekintő, aktív rétegek komoly hányada rosszabbul fizetett a szociopata topmenedzsereknél), az utóbbinál csak annyit kell fölvillantani, hogy akkor a cenzust igénylők milyen rossz sorba kerülnének – hacsak nem az elvégzett iskolák száma játszana szerepet az intelligenciahányadossal szemben. (Mert igazságtalan volna, ha a tanárképző kar és a bölcsészkar úgyteszek-narratívaszimbolika szakpárja kétszer-háromszor annyit érne, mint egy közepesen kemény orvosi vagy a művészettörténészi diploma.)
Szóval a cenzus eltörlése nyilván az állampolgári elkötelezettséget és választási bölcsességet státusztól, elismertségtől függetlennek, nem mérhetőnek ítélő szemléletből adódik. Meg abból, hogy a „jó” döntés nehezen definiálható. Valamint abból, hogy a közösségi intézmények működése – amit választásaink befolyásolnak – mindnyájunk életére éppoly hatással lehetnek, márpedig egyenlőnek születvén (ez afféle avítt, bohókás aufklärista ötlet, láthatóan már alig vannak, akik komolyan veszik) jogainkban is egyenlőeknek kell maradnunk.
De a régi frappériák mellé a nemzet alkotmányozása folyamán fölküzdötte magát egy új, igazi keresztény és igazi demokrata idea: a termékenységi cenzus. A szaporodási képesség, az utódtermelés elismerésének igénye a választójog terén.
Nemes ötlet! Igazán helyes, hogy a magyar anyák és magyar apák nemzési hajlandóságát valami igazán ütőssel ajzzuk föl! Bár e sorok szerzője számára a népesedéspolitika és a választójog összekapcsolása nem klasszikus, kedvelt afrodiziákum, mégis csak az azt megillető, méltó elismeréssel szólhatunk erre a kezdeményezésről. Helyeselhetjük, hogy aki szapora, annak legyen gyermekei nevében is joga voksolni! Hisz a gyermekre éppúgy meghatározóak vezetőink döntései, mint ránk, felnőttekre, de ők még nehezen döntenek. Akit pedig a természet... pardon: a Mindenható meddőségre szánt, az nem érdemel annyit. Hadd pusztuljon a férgese! (Mint a szegények. Csak azok mástól.)
E kiváló fölvetést kiegészíteném. Mivel társadalmunk intézményei jelentősen befolyásolják házi kedvenceink, kutyusaink és cicusaink életét is, a büszke ebtartóknak is jusson valami többletjuss. És bár távol álljon tőlem, hogy a magam és sorstársaim érdekében lobbitevékenységbe kezdjek, de hadd jegyezzem itt meg, hogy jómagam több fikusz, egy aszparágusz, néhány tuja és számos szobapáfrány társaságában élek mintegy szimbiózisban, evvel is javítva országunk és városom levegőjének minőségét.
Ha lehetne ezért egy-kéttized szavazati többletet kapni, örömömben talán még termékenyítenék is!

· 6 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr452654972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az új alkotmány/3.: Szavazati jog 2011.03.05. 13:17:20

Talán a szavazati jog kérdése az, amire igazából talán kár is bejegyzést vesztegetni, hiszen elvárható lenne, hogy a XXI. században mindenki számára morális posztulátum legyen, hogy nemétől, vallásától, világnézetétől, keresetétől, végzettségétől, stb....

Trackback: A demokrácia újabb alapelvét kérdőjelezik meg: az általános, titkos és egyenlő választójogot 2011.02.12. 15:51:19

Agyrém! A Kedves Vezér és az Öszödön, pardon, Siófokon alkotmányt rögtönző közvetlen vazallusai most azt találták ki, hogy plusz szavazati jogot adnak a gyermeket nevelő szülőnek. Ami kapásból azt jelenti, hogy vannak első- és másodrangú állampolgárok,...

Trackback: Két szülő, három gyerek, három szoba, négy kerék, öt szavazat? 2011.02.12. 12:14:33

Reméljük, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesületénél visszacsukható pezsgőt bontottak ama hír hallatán, hogy Magyarországon családi adózás után családi szavazás is lehet. Azaz a szülők a gyermekeik után is kaphatnak szavazati jogo...

Trackback: Nicsak, megint aktuális: Lujza és Jenő 2011.02.12. 12:09:20

Minek az új, ha a régi még mindig....   Egy könnyed beszélgetés otthon a karosszékben olvasgató férj, és a kanapén pihenő feleség között. 4. rész

Trackback: Cenzust akartok? Mondok még 2011.02.12. 11:45:16

A választójog minden nemzetközi alapelv szerint általános, EGYENLŐ, közvetlen és titkos kell hogy legyen. Tudom, hogy a hunhonon kívül eső dolgok minket elvből nem érdekelnek, mert mi úgyis jobban tudjuk, úgyhogy inkább történelmi tévedésekről éne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2011.02.12. 10:28:40

Mindig az jut eszembe, hogy jó, de akinek nem lehet gyereke?

icentrifuga · http://centrifuga.blog.hu 2011.02.12. 10:33:51

A fiatalkorúak szavazati joga nagyon reális kérdés, a gyerekeink véleménye döntő lehet abban, hogy tisztábban lássunk, külön facebook oldalon lehetőséget kell adnunk a gyerekeinknek, hogy beleszóljanak a jövőbe.

salamander 2011.02.12. 10:42:05

"(ez afféle avítt, bohókás aufklärista ötlet, láthatóan már alig vannak, akik komolyan veszik) jogainkban is egyenlőeknek kell maradnunk."

Nem értek veled egyet.
Jogaink és kötelezettségeink is egyek, amelyek konkrétan az ebből fakadó meritumaink alapján jelennek, jeleníthetők meg.
Aki kötelezettségét elmulasztja, annak jogai megváltoznak. Ez természetesen elméleti alapvetés és nem egyfajta igazságszolgáltatás. akármennyire is szeretnéd rögtön világgá kürtölni hogy fasiszta rasszista náci, meg ilyenek. Valójában neoliberalizmus az az az eszme, amely legteljesebb kultúrfasizmust megvalósítja.
A modern konzervativizmus nem ezt az erősen torz jelleget és jelzőket hordozza. Írásod a mai neoliberális felfogás egyik újabb bemutatása, amley jól tükrözi, hogyan gondolkodik az értékkonzervativizmusról. Természetesen sarkít és szélsőséges, mert ez szolgálja érdekeit.

A választójogi cenzus bizony nem új találmány. Bizonyos célokat szolgál, ami a társadalom megújulását szolgálhatja. Ezek a célok a neoliberók érdekeivel ellentétesek. Ha nem így lenne, akkor tudományos gondolatokat és ellenérveket fogalmaznál meg ellene nem buta szélsőséges jelzőket használnál.

A cenzus fogalma, alkalmazása egész életünket áthatja, de Te csak ezt veszed elő.

hát mi az ha nem cenzus, hogy gőzfürdőkben férfiak nem szaunázhatnak együtt nőkkel? Nemi cenzus.

Fagylalttal a buszra felszállni tilos!
Maga az egyetemi abszolutórium, diploma és diplomához kötött állások.

Megjegyzem el kell választani a diszkriminációt a cenzustól.
A kettő között a különbséget nem írom le Te intelligens vagy - liberális gondolkodó polgártársam - biztosan tudod.

A cenzus a választásoknál azért lenne fontos, mert a szocialista-liberális bábkormányok sokszor használták fel azokat az írni-olvasni nem tudó rétegeket.
ezt az úgynevezett műveltségi cenzus: írni olvasni tudás - 8 általános legalább (Ezt a jogosítvány megszerzéséhez is illene bevezetni.)

A családi cenzus pedig a társadalom újratermelődéséhez járulna hozzá. mehetnének a politikusok gazsulálni a családanyákhoz, mivel ma az inaktív rétegek komoly hatással vannak a politikai hatalom megszerzésére. ezért a politika az inaktív állapotot támogatja és ez nektek liberóknak megfelel.

a társadalom lassan lebomlik, az újratermelődés leáll, a gyarmatállapot véglegessé válik. A társadalom végérvényesen a kamatfizetés állapotába süllyed.

Ez a tét. Ti ezt akarjátok, mi pedig nem.

bájgúnár 2011.02.12. 10:43:00

Én a spermaszámaim után követelem a szavazati jogokat!

midnight coder 2011.02.12. 10:56:31

Mondjuk a műveltség mint kritérium azért nem annyira lenne hülyeség. Minek alapján tud dönteni egy 8 elemis takarítónéni hogy épüljön-e új atomerőmű ? Az alapján amit a médiában hall. És mit hall a médiában ? Azt amiért a legtöbbet fizetnek forintban vagy kapcsolati tőkében. Ez viszont a takarítóasszony szemszögéből nézve nem biztos hogy az ideális megoldás lesz.

gitáros 2011.02.12. 11:00:00

@icentrifuga:
Hol van itt szó a fiatalkorúak szavazati jogáról?

Nazarin 2011.02.12. 11:06:22

Szavazati jogot három évtől felfelé mindenkinek! Nem változtatna semmit a dolgokon, már úgyis épp elég ember szavazhat, akinek a politikai tájékozottsága egy óvodás szintjén mozog.

na__most__akkor 2011.02.12. 11:08:18

Természetesen többszörös választójogot kell adni az olyan okos embereknek, akik olyan okos dolgokat tudnak mondani, mint például:
- "Írásod a mai neoliberális felfogás egyik újabb bemutatása, amley jól tükrözi, hogyan gondolkodik az értékkonzervativizmusról. Természetesen sarkít és szélsőséges, mert ez szolgálja érdekeit."
( ... mely mondatnak természetesen mély spirituális és ezoterikus értelme van, amit - ugyancsak természetesen - mi, közönséges földönjárók nem is érthetünk.)

Na most akkor inkább a takarítóasszony...
"nekünk liberóknak"

"ez afféle avítt, bohókás aufklärista ötlet", csak hogy idézzek további okosságokat.

Mike36 2011.02.12. 11:11:15

legalább összefog a cigányság
még a kétharmaduk is meglesz
köszi fidesz

kerdezoe 2011.02.12. 11:14:24

index.hu/bulvar/hirek/2011/02/12/megoltek_egy_idos_asszonyt_rakamazon/
Erről a jelenségről mikor lesz vezető blogvélemény az indexen?

Uva 2011.02.12. 11:20:32

Nekem meg van 2 darab level 85 karakterem a World of Warcraftban, így nekem is jár +2 szavazat, hogy el tudjam őket tartani a jövőben.

2011.02.12. 11:24:15

mi ez a borzalom?

még meg sincs rendesen csinálva, és egyből címlap?

baloldalt: "HTML
Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!"

Ráadásul visszaél a mandiner régi nevével (Reakció).

Menj vissza a pincébe, és gondolkodj még egy kicsit, mielőtt égeted magad.

ambrusqkac 2011.02.12. 11:29:04

@eloszto: Tessék örökbefogadni néhány lurkót! Kínálat van rendesen...

eremita 2011.02.12. 11:31:57

"Asszonynak szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség!" Ez a klasszikus mondás igaz csak 60 éves, de minden benne van, ami fontos.

Javasolnám a KDNP számára más rákosista elméleti gyöngyszemek és gyakorlati útmutatók felkutatását, szerintem sok hasonlót találnak még a SZTÁLIN összesben.

pistola 2011.02.12. 11:34:46

Mao-éknak meg a nagy komcsi diktátoroknak meg a hitleri németországnak voltak hasonló szintű elképzeléseik.

Nem hiszem el, de komolyan, hogy a 21. században ilyen dolgok egyáltalán felmerülhetnek egy uniós tagállamban. Vagy egyáltalán bárhol. Ha nem itthon történne mindez, akkor szarrá röhögném magam.

Le_Penseur 2011.02.12. 11:42:53

@icentrifuga:
"A fiatalkorúak szavazati joga nagyon reális kérdés, a gyerekeink véleménye döntő lehet abban, hogy tisztábban lássunk, külön facebook oldalon lehetőséget kell adnunk a gyerekeinknek, hogy beleszóljanak a jövőbe."

A fiatalkorúak szavazati joga egyáltalán nem reális kérdés, ráadásul most pont nem erről van szó, hanem arról, hogy van olyan politikus, aki azt hiszi, hogy egy gyermekes polgárnak több szavazata kell legyen, mint egy gyermektelennek. Sőt azt hiszi, hogy a magyar családok több gyermeket fognak vállalni, hiszen akkor több lesz a szavazata. Hogy az egész lázálom, irracionális és kivitelezhetetlen, az nem érdekes!
A gyerekeink meg nehogy már a Facebookon mondják meg, hogy milyen jövőt szeretnének! Minek ehhez a fészbúk? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁ

Zsola777 2011.02.12. 11:48:04

@icentrifuga: 17-18 éves korom óta figyelem a politikát, de kellett úgy 10 év ahhoz, hogy kiismerjem magam. Egy fiatalkorú még a rendelkezésére álló ismeretek birtokában sem tud jól dönteni, hát még az esetleg kevésbé informált szülője. Mindenki tudja, hogy a fiatalok, mint célcsoport, apró divathülyeségekkel simán megfoghatók. Egy felnőttnek meg egy szavazata legyen: a sajátja!

kukatr 2011.02.12. 11:56:57

@salamander: A jelenlegi politikai elit nem fogja kizárni a 'műveletleneket' a szavazásból. Így meg a termékenységi cenzus csak fokozná a bajt, még több megvezethető szavazat lenne. Nagyon 'okos' gondolataid vannak, csak kár, hogy a jelen magyar állapotokba be nem illeszthetőek.
Kettő. Ha szomszéd nagycsaládos anyuka 6 szavazatot ér, én meg egyet, akkor elkezdek azon gondolkodni, hogy akkor az én kötelességeim hatszor kisebbek, mint az övéi. Mondjuk akkor hatszor kevesebb adót kell fizetnem... és hasonló 'okosságok'. Ez lesz, ha a rendszer előre determinálja az 'értékemet'. Aztán meg próbáld ezen elveid megmagyarázni egy 20 éves munkanélkülinek, hogy miért is ér kevesebbet egy hatgyerekes anyukánál, aki vagy 10 éve gyesen van. Előre lecsökkented az esélyét, hogy belőle hatgyerekes szülő legyen, mert alig van lehetősége érvényesítenie magát egy családtámogatásra berendezkedett politikai életben.
Ráadásul a szavazati joggal nem lakik jól a gyerek, de ezt te is tudod.
Ha meg olyan kormányt képzelsz el, amely jól felépített, értelmes gazdaságpolitikát működtet, akkor meg teljesen felesleges bármilyen nemű cenzus.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.02.12. 11:59:37

A vagyoni cenzus nem idiotizmus. Évszázadokon át működött különféle helyeken. Szociálisan talán érzéketlen, de nem idiotizmus, hogy olyan döntsenek, akik képesek magukat menedzselni.

A gyerekek utáni szavazójog nemcsak technikailag problémás:
index.hu/velemeny/2011/02/12/a_szazvoksos_ember/
hanem kontraproduktív is.
Mindig a szegény ember a legszaporább. És pont a szegény ember az, akinek nincsenek betanult mintái a hosszútávú gondolkodásra. Ha a szegény emberek uralkodnak, akkor abból az lesz, hogy 5 év alatt megeszünk mindent és utána mindenki éhen hal.

hatR 2011.02.12. 12:02:09

egyesek egyenlobbek

jssyjrm 2011.02.12. 12:06:05

>mint egy közepesen kemény orvosi vagy a művészettörténészi diploma
>orvosi
>művészettörténészi

lol'd

exter69 · http://sexopoly.tarhely.biz 2011.02.12. 12:08:41

Én máshonnan közelíteném meg a választójogot, szerintem az szavazhasson aki adófizető. Elvben arról szavazunk, hogy amit összedobunk a közösbe, azt milyen irányba használják fel, kb ennyi az állam nagyvonalakban. Akkor meg azok döntsék el a pénz sorsát, akik összedobják. Az nem normális, hogy azok döntenek el választásokat, akik csak nettó haszonélvezői az államnak szerintem. Mindegy, belátom hogy elég vad az ötlet, de az se normális, hogy egyes helyeket úgy dől el egy választás, hogy valaki beígér kolbászt a mély-szegénységben élőknek, meg 13. 14. havi nyugdíjat az öregembereknek.

dessert eagle 2011.02.12. 12:16:40

Köszönjük! Mi másra is várt volna Kelet-Magyarország, mint a demográfiai katasztrófa 20 évvel előrébb hozatalára! Ugye, tudjuk mi lesz Szabolcsban, vagy Borsodban e szisztéma alapján a következő önkormányzati választás eredménye?
Másra már nem tudok gondolni, mint hogy tényleg le akarja választani a fidesz a keleti megyéket a cigányságnak…. Ez Budapestről még csak-csak tolerálható, de Miskolcról már kevésbé…

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2011.02.12. 12:18:08

Gondolom, ez is kéthónapos magzati kortól járna, mint a GYES.
Ultrahanglelettel lehet majd szavazni...
Ikerterhesek és lombikbébik előnyben.

Ha anya és apa más pártot ikszelne, akkor anyajogú a rendszer, vagy apajogú ?

Elváltaknál bírói szavazatmegosztás ?
Közös megegyezés ?
Nevelőszülő szavaz, vagy vérszerinti ?
Gyerektartás fizetéssel lehet jogot szerezni, vagy apasági teszttel ?

A szellemileg sérült gyerekek nevében is szavazzon a szülő ?

Mert akkor a szellemileg sérült felnőttek nevében ki szavaz ?
Fiatalkorúak börtönében ülő gyerek után is lehet jogot szerezni ?

Háááááááááááááát 2011.02.12. 12:28:19

@exter69: zerintem az szavazhasson aki adófizető.

A munkanélküli mikortól nem szavazhat? HA már 1 éve az, ha 2, ha 3 éve?

Háááááááááááááát 2011.02.12. 12:29:42

@Zsola777: 17-18 éves korom óta figyelem a politikát, de kellett úgy 10 év ahhoz, hogy kiismerjem magam.

NEked eleve nem szavazati jogod. IQ mínusz.

Szolgálati Füldugó 2011.02.12. 12:35:44

@midnight coder: "Minek alapján tud dönteni egy 8 elemis takarítónéni hogy épüljön-e új atomerőmű ?"

A válasz egyértelmű: ugyanannak az alapján, mint a művészettörténész, vagy orvos végzettségű parlamenti képviselő.

Megmondják neki.

szárny 2011.02.12. 12:37:41

Ha jól értem, az utolsó bekezdésben szerzőnk töredelmesen bevallja, hogy magát és a fajtáját a fikuszokkal és aszparáguszokkal érzi egyenlőnek. Úgyhogy én már csak egy kávét kérnék...

szárny 2011.02.12. 12:41:26

@Figyel Castro: "bár helyesen Orsós" - írod.
Úgy is, mint liberális, vagyis a faji megkülönböztetés elleni küzdelem élharcosa.
Anyádat.
Aki feltehetőleg nem cigány. És nem magyar.

emárton 2011.02.12. 12:41:33

@midnight coder: És a diplomás képviselőd mi alapján dönt Paks-ügyben? Vannak olyan takarítónők, akik százszor értelmesebbek némelyik diplomásnál. Szóval az iskola nem igazán döntő... Ráadásul sokan azért nem tudnak tanulni, mert nincs aki eltartsa őket, sőt, nekik kell hozzájárulniuk a caládjuk létfenntartásához...

Karnamantra 2011.02.12. 12:44:27

Nehéz kérdés. Lehetne még válogatni anyni mindent az igazság-érzet alapján, pl a közalkalmazottak és a kereskedelmi szférások szavazata közötti megkülönböztetés releváns-e, merthogy az előbbiek tulajdonképpen a saját főnökeikre szavaznak, viszont nem termelnek pénzt, így adót sem... (fizetésük állam egyik zsebéből ki, adójuk másik zsebébe be)

Zsola777 2011.02.12. 12:56:48

@Háááááááááááááát: Nem is tudom, ki állított ki magáról szegénységi bizonyítványt! "NEked eleve nem szavazati jogod. IQ mínusz." :)
De tolerálom, hogy neked, felnőttként van szavazati jogod.

bájgúnár 2011.02.12. 13:14:29

@midnight coder:
Temeg nemszólhatnál hozzá a takaritáshoz!Menj má!Fekete pákó szavazhat?

ideasz 2011.02.12. 13:18:36

Adókedvezmény, jelentős szociális segítség, ha több gyereked van... Minden előremutató, megoldáshoz közelebb vivő terv azonnal megbukik a tetves cigányok léte miatt. Rémes.

bájgúnár 2011.02.12. 13:19:13

@Háááááááááááááát:
Énis tőled!Ha minden mondom MINDEN cigány hasonló végzettségű lenne nemlenne problémánk velük és eltudnák tartani magukat.Momentán nemszívlelem a léhütő fajtársaikat de inkább dicséret mintsem sértés amit most a nevezettekre tettél!

becike4 2011.02.12. 13:19:54

Éljenek a határon belüli magyarok!

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2011.02.12. 13:27:07

A cikiíró nem nagyon fogja fel a cenzus értelmét és tömény lököttségeket ír.

A cenzus egyáltalán nem a szavazatok súlyozását jelenti, hanem csupán TOVÁBBI feltételhez kötését.

Azért további, mert most sem szavazhat mindenki, például kiskorúak sem, közügyektől eltiltottak stb.

Milyen feltétel lenne értelmes?

Hát nem a végzettség, mert a sok diplomás alkoholista hajléktalan társadalmi hasznossága jóval kisebb, mint a 8 általánost végzett tisztességes és sikeres vállalkozóé.

Tehát e téren maximum a 8 általános végzettséghez kötés lenne indokolt, ha jogosítványhoz, meg szinte mindenhez az életben kell 8 általános végzettség, akkor a választási részvételhez sem ártana, mert valóban nehezen feltételezhető, hogy a kik az általános iskolát sem tudták elvégezni pont a politika terén lennének felkészültebbek.

Aminek értelme van az a választási jognak az adózáshoz kötése, de persze nem súlyozva.

Aki mondjuk például az átlagos SZJA befizetés felénél több SZJA-t fizet neki jár szavazati jog, aki kevesebbet neki nem.

A rendszer nem diszkriminatív. Bárki bármikor szerezhet jogot és bárki bármikor elveszítheti azt, akár többször is egy élet alatt.

Az ennek a megoldásnak az értelme, hogy olyanok szóljanak bele ország dolgába, akik eltartják az államot, és ne olyanok, akiket az állam tart el, vagy nem eléggé járulnak hozzá a közös költségekhez.
Ők örüljenek a segélyeknek az adófizetők pénzéből!

Ezzel a megoldással a politika az államot eltartó tömegek kegyét keresné és nem az osztogatási igényt szolgálná ki.

Egész más lenne a politika.

Tehát szó sincs súlyozásról csupán egy határvonal húzásáról eggyel több feltételről a választási joghoz.

A rendszer egyszerű, de nagyszerű lenne.

Azért a SZJA a jó mérce és nem más adó, mert a SZJA személyhez kötött, pontosan ismert.

manager2008 2011.02.12. 13:27:20

Van megoldás. Lehet örökbe fogadni ázsiai és afrikai gyermekeket. Természetesen papíron. Bármelyik afriai állam némi pénzért megcsinálja a kettős állampolgárságot. A gyermek marad otthon ahol most is van, legfeljebb kell küldeni neki évente 10 USD értékű támogatást, + a hivatalnoknak aki kitölti a papírokat.
Részemről 1000 gyermek örökbe fogadása elintézve, és azonnal megválasztatom magam polgármesternek egy közepes faluban.
A kiadás bejön egy év alatt a járdaépítési panamában, a következő év már nyereséges..:)
Kérdés van?

sárkányfő 2011.02.12. 13:27:53

Fidesz,

hallottad már azt a kifejezést, hogy "Törvény előtti egyenlőség"?

Ugyanott hirdetik ahol a magántulajdont védik, a zsarolást tiltják, akárcsak a hazudozást, és ahol a sajtó szabad.

Pótzéhá Tanár Úr · http://potzeha.blog.hu/ 2011.02.12. 13:44:36

Követelem, hogy minden érett petesejt és hímivarsejt után is járjon szavazat! Hisz ők mind potenciális emberek!

Figyel Castro 2011.02.12. 13:46:45

@szárny: Mint szabad véleménynyilvánítással megáldott állampolgár: a tiedet. Képzeld, az enyém magyar. a tied meg biztos cigány. És nem utálom, csak ha megélhetésből szült egy nagy halom retkes gyereket, akiket nem nevel, nem iskoláztat. Miért zavar, ha leírom a tényeket? Ha tudni akarod, dolgozom együtt cigányokkal, nap, mint nap. Semmi bajom velük. Csak ők DOLGOZNAK, mert akarnak.

szajberpiraty 2011.02.12. 14:05:39

Sokkal jobb ötletem van: az igazoltan befizetett adó és egyéb járulékok alapján járjon szavazati jog.
Aki ad/adott(mert 40 évig adózott, de már RENDES nyugdíjas) a közösbe, az szavazzon csak.

A többi meg örüljön, hogy eltartják.

Büszke_troll 2011.02.12. 14:12:40

Szavazhasson, akire vonatkoznak a törvények. Gyerekre vonatkoznak? Igen. Akkor?

Jofiu 2011.02.12. 14:13:11

@na__most__akkor: kicsit tulporgott, van ilyen.

Treuga Mei 2011.02.12. 14:25:52

Tisztelt Hozzászólók!

Mostantól minden cigányozó hozzászólást, legyen az nyílt vagy látens, bannolok.
Megértéseteket köszönöm!

Topicgazda

Adelaide Josephine von Styrum-Limburg 2011.02.12. 14:27:18

Ez az ügy nyilván nem a valós problémákról szól, de akkor is... Fel kéne ismerni, hogy a gyermekvállalást nem ösztönözni kell (pláne nem több szavazattal, meg ilyen marhaságokkal), hanem elhárítani az akadályokat, amiért az emberek nem vállalnak gyereket. Pl. sok nő azonnal kiiktatja magát a munka világából a gyermekvállalással. Már ha bejutott oda korábban...
Mondom is a páromnak tegnap: gondoljunk a jövő dolgozóira, akik kitermelik a nyugdíjait, csináljunk azonnal gyereket! Agyrém.

És amúgy, ha már a termékenység állami jutalmazásánál tartunk, a nagyon ronda nőknek népünk vezetői személyesen csinálnak gyereket???

kvadrillio 2011.02.12. 14:47:45

szaporoggyunk....szaporoggyunk.....közben nem tudunk lakást venni..., közben nem vesznek fel dolgozni ha gyerekünk van..., közben nincs elég óvoda, bölcsőde a gyerekeknek, ami van azt is fizetőssé akarják tenni, ...közben már most sem ígérnek normális nyugdíjat a sok "Ratkó-korszak" -ban született nyugdíjvárományosoknak....., csak tudnák miért kerülhetnek be képviselőnek ilyen genetikai korcsok, ilyen beteg gondolkodásúak......

Kalv 2011.02.12. 15:00:08

összekeveritek az okokat az okozatokkal. nem azért akarnak a gyerekek után szavazati jogot adni, hogy több gyerek szülessen, hanem azért, hogy a meglévő gyerekek után nagyobb beleszólási joga legyen a szülőknek. emiatt legközelebb olyan emberek kerülnének a parlamentbe, akik a családosok érdekeit képviselik, és olyan törvényeket hoznak majd, hogy segítsék a gyerekvállalást. majd ettől lesz több gyerek, és nem közvetlenül a szavazati jog megadásától. ez szép is lenne, csak ugye ez mind elmélet, a gyakorlatban rengeteg problémát és nem várt mellékhatást okozna, ha bevezetnék.

na__most__akkor 2011.02.12. 15:11:18

@Jofiu: "kicsit tulporgott, van ilyen"
Kicsit nem ismeri az ékezeteket. EKEZETEKET.

Van ilyen. Nem magyar FIU. Nem JO. Nem JO FIU. Nem JOFIU.

Szerintem túl sokan vannak ezek a seggfejek, -

- akik nem tudni magyar vagy tudni de nem akarni lenni magyar es nem akarni irni magyar...

Egy kicsit ki kéne irtani közülük. Nem magyarok. Nem tudom mik OK.

Pártfüggetlen-e vagyok??

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.02.12. 15:26:23

@na__most__akkor: "Pártfüggetlen-e vagyok??"

Dehogy, beteg vagy.

J. László egy bolsevik (törölt) 2011.02.12. 15:30:41

@Treuga Mei: "bannolok"

Bocsi, ezt a szót nem találom a szótárban. Lehetséges, hogy lovári nyelven van írva?

NewWay 2011.02.12. 15:36:16

@simonmondja.:
"Gondolom, ez is kéthónapos magzati kortól járna, mint a GYES."

Felhívnám a figyelmedet arra, hogy a GYES nem jár kéthónapos magzati kortól.

De azért a tények persze ne zavarjanak.

NewWay 2011.02.12. 15:37:53

@kvadrillio:
"szaporoggyunk....szaporoggyunk.....közben nem tudunk lakást venni..., közben nem vesznek fel dolgozni ha gyerekünk van..., közben nincs elég óvoda, bölcsőde a gyerekeknek, ami van azt is fizetőssé akarják tenni,"

Talán ha a gyerekes szülőknek jobban érvényesülne az akarata, szavazata, akkor lenne elég óvoda, bölcsöde, stb.

Ettől függetlenül baromság a gyerekek utáni plusz szavazat.

A vagyoni cenzusnak lenne értelme, de csak úgy, hogy a befizetett adót néznék, nem az összelopott vagyont.

kajajegy 2011.02.12. 15:52:04

Esetleg felkarolhatna a Fidesz még pár dolgot, hogy még kellemetlenebbnek érezzem a létezésem.
Munkanélküliség. ezt közel egy év alatt megoldottam
Devizahitel: ezt is megoldom valahogy
Magánnyugdíjpénztár: ennek a gondját hál' Istennek levették a vállamról
Gyerekek után járó adókedvezmény: mivel nem lehet gyerek ezért...
És ezek után a gyerekek után járó szavazati jog...
AFFASZOMAFORRÓZSÍRBAMÁ!

na__most__akkor 2011.02.12. 16:03:11

@sixx a bolsevik: "beteg vagy"

Köszi, doktor úr. A vakbelemet inkább majd mással vetetem ki...

almodhi 2011.02.12. 16:30:47

Értem én... felnőtt -> gyerek -> állat -> növény.

De miért állunk meg itt? És az ásványok? A talaj?
Annak a sorsát talán nem befolyásolja a kormány?
Legyen a választójog arányos a birtokolt (anya)föld nagyságával.

És megérkeztünk.

fidesz friend 2011.02.12. 16:39:58

fölösleges viccelődni, ezek már a hálószobákban, sőt a nászi ágyban vannak. a népbutítás újabb fokozataként Szent István és Márai idezéteket ad a házasságot kötőknek a kormány...
index.hu/belfold/hirek/2011/02/12/szent_istvan_idezeteket_ad_naszajandekba_a_kormany/

nemstatikus 2011.02.12. 16:50:39

Elkeserít, hogy ilyen fontos kérdésben mennyire komolytalan kommentek születnek.
Véleményem az, hogy vissza kell térni azokhoz az időkhöz és ideákhoz, amikor a pénz még nem rontotta meg az erkölcsöt, a közösségi lét mindenek előtti volta nem lehetett kérdéses. Ezekben az időkben és kultúrákban mindenki számára egyértelmű és elfogadott nézet, evidencia volt, hogy jól kormányozni csak kellő tapasztalattal, bölcsességgel lehet és kell. (Itt most ne kössünk bele, hogy a tapasztalat és bölcsesség milyen módon konvergál!) Az öregek tanácsa még ma is létező formáció egyes népcsoportoknál. Ki tagadná, hogy ez a kiválasztódott (természetes körülmények között természetesen) közösség családja, törzse, népe számára a legjobb döntéseket próbálná meghozni? Ha ezt elfogadjuk, már csak azon kellene gondolkodnunk, mi legyen az alsó korhatár. 60 esetleg 70 év?
Álláspontomat szeretném egy konkrét példával is alátámasztani. Ugyan nem kor szerinti a kiválasztás, de óriási szerepet kap egy cirka 2000 éves állam (ez azért már bizonyít valamit) irányításában. Ott sem ministráns fiúcskák mondják ki a tutit.

csababácsi 2011.02.12. 17:18:33

@bastian: Csak ha felveszi második keresztnévnek a Viktort.

Hungeralien 2011.02.12. 17:23:02

Én a kék szeműeknek és szőke hajúaknak adnék több szavazatot, a többiekét felezném.

Hungeralien 2011.02.12. 17:24:42

Ja, jöhetne az gyerekek utáni, az adózásalapú és a diplomák után járó cenzus is, azokkal is jól járok. Bár a gyerek utánit ugyanazért nem támogatnám amiért a kék szem/ (eredeti) szőke haj utánit meg támogatom.

2011.02.12. 17:57:20

Minek ide választás? Jó (?) kezekben az ország!
Mennyit megspórolnánk. Egy koronázást kellene csak finanszírozni. Egy választás 4 yard körül van, I. Viktor beiktatása ennél sokkal olcsóbb lenne.

salamander 2011.02.12. 18:01:10

@eremita:

Neked az agyad lágyult meg? Rákosi és a KDNP?

Akkor Bauer Miklós fia Tamás, Pető György fia Iván, Rajk László fia Laci, Apró Antal unokája és lánya Klára és Piroska nem zavarják eszmei köreidet?

szélhámos bunkó.

salamander 2011.02.12. 18:10:21

@Treuga Mei:
Tisztelt Hozzászólók!

Mostantól minden cigányozó hozzászólást, legyen az nyílt vagy látens, bannolok.
Megértéseteket köszönöm!

Topicgazda

Miért? Ez lenne a szólásszabadság vagy csak political correct akarsz lenni a megbízóid felé.

Ha Magyarország felé is korrekt akarsz maradni, akkor a "magyarozót" is bannold kedves igazságszolgáltató!

Ave!

salamander 2011.02.12. 18:13:39

@NewWay:

Azé' mer' nem csak szaporogyni köllene, vazze hanem civilizált kölköket is köll nevelleni a kispulyákbúl...

Mer' anélkül azország lerohad, megazemberek állatok maradnak, és az állatok - köztudott - nem államban élnek, hanem ólban, vagy azerdőben.

salamander 2011.02.12. 18:15:35

@Akitlosz:

végre egy normális hozzászólás...ez itt ritka mint a fehér holló.

salamander 2011.02.12. 18:28:25

@Lord_Valdez:
Ezért nem csak a gyerek cenzus, hanem a műveltségi is szükséges lenne a megfelelő cizellálással és finomhangolással.
De nem a liberális maszatolók által összehordott hülyeségek alapján, hanem a magyar hagyományokat csak fel kell eleveníteni...

1913-14-es 1926-os vagy a 1938 évi 19. tv. választójogi cenzusok melyek egész Európában jellemzőek voltak, pl: Svájcban a nők csak 1979-ben kapták csak meg a választójogukat.

Nálunk mindig van kerékkötője az értelmes gondolatoknak.

A választójogi cenzus pedig egy értelmes gondolat.

[c] 2011.02.12. 18:38:46

@salamander: A társadalom akkor fog újratermelődni, ha az a széles, tanult emberekből álló réteg, amely nettó 80-100 ezres fizetésből próbál meg mindent kihozni a lakáshiteltől kezdve a mindennapi élet költségein át a gyereknevelés költségeiig, annyit fog keresni, amennyi lehetővé teszi, hogy viszonylag kockázatmentesen - anélkül, hogy az utolsó fillérig mindent be kelljen osztania - nagyobb családot vállalhasson.
És akkor, amikor a nőket nem a fakanál mellé akarják visszaküldeni, hanem biztosítják a jövőjüket azzal, hogy magától értetődővé, megvalósíthatóvá teszik a visszatérésüket a munkaerőpiacra a gyes lejártával, azaz elérik, hogy megszűnjön a szülőképes és kisgyermekes nők munkaerőpiaci hátránya (ezzel párhuzamosan megteremtik és a munkáltató számára is előnyössé teszik a részmunkaidős foglalkoztatást és a távmunkát) . Ugyanis a régi egykeresős modell ma már nem működőképes, több okból sem.
A termékenységi cenzus nettó baromság, szvsz, és nem fogja megoldani a népességfogyás problémáját.

[c] 2011.02.12. 18:44:25

Akitlosz: "Az ennek a megoldásnak az értelme, hogy olyanok szóljanak bele ország dolgába, akik eltartják az államot, és ne olyanok, akiket az állam tart el, vagy nem eléggé járulnak hozzá a közös költségekhez."

Akkor adófizetéshez kell kötni a szavazati jogot.

Tiko 2011.02.12. 18:51:42

Igazán fantasztikus ötlet. Így lehet az ország népességét megtriplázni számokkal, Orbánnak mindjárt lenne 12 millió szavazata.

Hisz anyám kapna két szavazati jogot meg a sajátját, én meg egyet meg még egyet a gyerek után.. Így mi ketten (párdon 5-en) már tudnánk is vígan szavazni a fidesz/kdnp kombóra:D

Hihetetlen...

Ennél lejjebb is tud süllyedni a fidesz???

exlex 2011.02.12. 18:55:03

@salamander: "Ezt a jogosítvány megszerzéséhez is illene bevezetni." Már bevezették.

Netuddki. 2011.02.12. 19:20:02

Demokráciában 1 állampolgárnak (most normális, nem határon túlira gondolok) 1db szavazati lehetősége van.

Tessék tudomásul venni, a szavazati joggal bíró állampolgárokat kell MEGNYERNI (demokratikus eszközökkel, szintén a gyengébbek kedvéért) arra, hogy kire szavazzanak.
Ostoba embernek tartom az ilyen politikus kinézetű képződményt, aki még ennyi munkát sem bír elvégezni.

A gyerekeknek meg majd lesz szavazati jogosultsága, ha 18 évesek lesznek. Nyilván akinek 3 gyereke van azoknak összesen (de külön-külön) 3db. Ennyi fszfejek (azaz aki kitalálta ezt a baromságot).

Visszatérve az első mondatra (mert nyilván lesz aki beleköt). A fidesznek köszönhetjük, hogy mostanra kétféle állampolgárt is megkülönböztethetünk a hebehurgya, határon túli állampolgárság bevezetésével. Ami szintén a választások kijátszása miatt történt, nem pedig holmi hazafias indulatból... :(

Netuddki. 2011.02.12. 19:26:21

@Androsz: "Az viszont nagyon találó észrevétel volt, hogy egy szapora cigány, aki szarik az egész társadalomra, főleg a kötelmeire, miért is kapna a purdék után újabb szavazati jogokat. A törvényjavaslat kitalálói feltehetően a rendes embereket látták maguk előtt, ezért estek tévedésbe."

Okostóni! Ha bevezetnék, akkor bizony a "cigánypurdék" után is járna. Ha nem érted az a te bajod. Rágódjatok csak még ezen...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.02.12. 19:42:02

@kovi1970: No, akkor csak olvasd el még egyszer, de ha szükséges, többször is, amit írtam. "Ezért estek tévedésbe." Ha nem érted, akkor az sajnos a mi bajunk is, mivel te is birtokolsz egy szavazati jogot.

Treuga Mei 2011.02.12. 19:59:16

@bastian: @Figyel Castro: @Közöd????: @dessert eagle: @Háááááááááááááát: @Androsz:

JAVASLAT A SZÖVEG JAVÍTÁSÁRA

Hadd javasoljam tisztelettel, hogy hosszas bejegyzését sürgősen másolja le és javítsa cigányozás-mentessé, mivel - ígéretemhez híven - moderálni fogom.
Amennyiben nem teszi, szövege elvész.
Amennyiben emiatt spamelni kíván, természetesen számíthat rá, hogy nickjeit letiltom.
Ezúton tájékoztatok mindenkit, hogy engem lehet cigányozni, zsidózni, buzizni, niggerezni, pedofilozni, anyázni, liberálisozni és nácizni, ez a része nem érdekel. Amennyiben azonban bármely csoport érzékenységét bárki bántja, azt bannolom!

TREUGA MEI

dr. médiafigyelőbété 2011.02.12. 20:09:19

Az a félelmetes, hogy ilyet egyáltalán kiejtettek a szájukon...Minek nézik a közvéleményt? Félelmetes...

Figyel Castro 2011.02.12. 20:16:24

@Treuga Mei: Moderálj, ha akarsz, magadat minősíted. Csak nem Szalai Annamáriától fosol? Különben is, azt írtad, EZUTÁN fogod törölni. De tőlem...
Csak azt nem értem, Szárny miért maradt ki, mint bicskanyitogató? Csak nem valami span? Ennyit a blogodról...

Figyel Castro 2011.02.12. 20:18:51

Mellesleg semmi olyat nem írtam, ami sértő lehet. A cigány népcsoportnak, etnikumnak, mindegy, minek nevezem, ugyanis ez a NEVE.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.02.12. 20:37:57

Ugy latszik a par Fideszesnek ilyen hamar megartott a hazilag legalisan fozott palinka.

Janossz 2011.02.12. 20:41:39

Abszurd az egész történet. Én szeretem az abszurdot.

Tavaly nyáron rémísztgettem két fatökű agglegény kollégát, hogy lemondhatnak a nyugdíjról, aki nem tett a jövőért, inkább ne számítson rá....!:-)
Szegények, szerintem most kezdik komolyan venni a tréfát, itt már minden lehetséges.

KG2000 2011.02.12. 21:16:41

Látom, ma az index bevetette a gyűlöletcunamict, egyszerre kb. 7 blogot nyomatott be ugyanabban a témában. Természetesen IGAZ, HOGY A GYEREKEKNEK PONTOSAN UGYANANNYI JOGUK VAN AZ EMBERHEZ VALÓ ÉLETHEZ, MINT BÁRMELYIK DROGOS, AGYÁT SZÉTIVÓ MSZPSNEK, VAGY ÁVHs- MSZPs munkásőrnyugdíjasnak ÉS TERMÉSZETES, HOGY EZT A JOGOT ALKOTMÁNYOSAN biztosítani kell. Azt, hogyan lehet ezt a leghatékonyabban biztosítani, az részletkérdés.

Nem mellesleg, a 18 év egy teljesen mesterséges határ. Volt, amikor magasabb volt, vannaok aolyan országok, ahol ma is magasabb. Ausztriában tudomásom szerint 16 év. Vannak olyan 1ö évesek, akik lényegesen intelligensebbek, már 10 évesen többet adnak a társadalomnak, mint jónéhány felnőtt.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.02.12. 21:23:15

@KG2000: Stimmel, ez a 18 éves határ elég szamárság. Csak nézzünk körül, és vizsgálgassuk meg, hogy egy átlagos 19 éves mennyivel tud többet a saját országáról, mint egy 16 éves.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2011.02.12. 21:56:21

@KG2000:
Jaj, Géza, nemá! Te ezt az épületes kommentet copy-paste útján terjeszted az univerzumban?
És még te beszélsz cunamiról?

Szlalom 2011.02.12. 21:58:39

Óriási marhaság az egész. Orbán úgy tesz mintha tudná mi kell a "jövőnek". Mert mi kell majd neki? Tiszta levegő, tiszta víz, környezetvédelem, kevesebb CO2, szabadság, egyenlőség, testvériség - olyan szavak ezek amik Orbánnak semmit sem mondanak.
Megosztás, magyar magyar ellen fordítása, demagógia, hazudozás, felelőtlen és üres ígérgetés, hatalmi gőg - na ezek az ő kártyái.
Minek vitatkozni egy ilyen alak miatt?

Treuga Mei 2011.02.12. 22:17:08

@Androsz:
Pedig előre jeleztem, de te még fokoztad. Kár.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2011.02.12. 22:53:59

Nem tudnád megmutatni, hogy hol, hogyan fokoztam. De sebaj. Aztán norvég-e vagy?

Jofiu 2011.02.13. 03:09:58

@na__most__akkor:
Neked aztan megvan a kis fixaciod.
Ha nem tetszik valami akkor minek foglalkozol vele tata?
Perverznek tetszik lenni?

Lehet elhuzni a sunyiba, majd biztos a te velemenyed fog erdekelni, foleg ilyen taho stilus utan.
Bocs.

Le_Penseur 2011.02.13. 07:24:55

@KG2000:" Nem mellesleg, a 18 év egy teljesen mesterséges határ."
Nem mellesleg egy olyan határ, ami jól működik, tehát teljesen felesleges változtatni rajta!
süti beállítások módosítása