Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Válasz Scheiring Gábornak

2011.12.27. 21:36 | Treuga Mei | 6 komment

Címkék: szecesszió negyedik köztársaság scheiring gábor parlamenti kivonulás képviseleti rendszer hatalom demokratizálása

Scheiring Gábor dilemmái érthetőek. A kérdés nem könnyű. A választópolgárok a képviselőket parlamenti munkára választották.

Ugyanakkor a helyzet 2010 tavaszához képest alapvetően változott meg.

A parlamenti demokrácia kiüresedett. A kulisszademokrácia országa egy szűk hatalmi-gazdasági csoport magánbirtokává vált. Regáléba ad ki városokat és megyéket, valamint egész gazdasági ágazatokat vazallusainak és hűbéreseinek a hatalom - és kevésbé szemérmesen, mint az előző: már nem is szégyeli. Minden parlamentben töltött perc legitimálja a legitimálhatatalan új orbáni rendszert.

A leendő köztársaság intézményei nem a mostani Országgyűlés keretein belül kezdenek majd körvonalazódni. A legletisztultabb válasz ezért a szecesszió. Már csak azért is, mert az LMP alapelvei alapján is ez az autentikus lépés. És épp a Jobbik mutatja, hogy az őszinte és hiteles, saját elvekért kiálló politikai tevékenység - legyenek bármilyen őrültek is azok az elvek - komoly politikai tőkét és komoly szavazóbázist eredményez.

Az LMP számára aligha van más út, mint a más politika. A hatalmi folyamatokban részvétel (hamis) látszatának vonzása - amint azt a december 23-i akciók mutatják - még nem fertőzte meg az ökopártot. Még van értelme a Szolidaritással, a 4K!-val, a Millával - és minden vállalható csoporttal - összefogva autentikusan, részvételi elven megközelítve, a gyér és nem működő képviseleti rendszert otthagyva az új köztársaság alapjait letenni. Az alternatívát. A szabadság rendjét.

Az elitben lét gravitációja erős, de az LMP talán ellent tud állni e kísértésnek. Nincs miért bennmaradni a gyatra részeredmények érdekében, ha közben az egész vész el. Nincs miért bennmaradni, ha a funkcióját vesztett sajtó tevékenységét kívánják pótolni, a közvélemény tájékoztatását - mert egy házszabály-módosítás ettől a lehetőségtől is elütheti a pártot egy pillanat alatt. Bár sajnálom azokat, akik erre, a politikai képviseletre tették egzisztenciájukat, biztos vagyok benne, hogy alapelveikkel összhangban hozzák meg döntésüket - még ha sanyarú hónapokat eredményez is ez a számukra.

A hatalom és elitje gravitációja, vonzása ugyanis valójában nem gravitáció, hanem vákuum. Légüres tér. Kapcsolatvesztés az állampolgárokkal és a valósággal. Egészen addig, míg nem demokratizálódik tovább.

Ami az LMP egyik fő célkitűzése: a népfelség visszaadása az állampolgároknak. A hatalom demokratizálása. A részvétel.

Nincs miért maradni. Az új, a negyedik köztársaság alapjait kell megteremteni. Az pedig az utcán, a tereken, a mindenki által elérhető diskurzusok agóráin alakul, mert a Parlament már csak potemkin-képviseleti ház. Marionettek díszpáholya.

Vissza kell térni az állampolgárokhoz. Amit nem lehet úgy, hogy fél fenékkel a kényelmes szavazószéken ülnek.

A szecesszió szükséges és elkerülhetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr373500143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.12.27. 22:14:47

Nem értek egyet a negyedik köztársaságos elmélettel. Mivel továbbra is köztársaság az államforma, nem kell és nem is lesz negyedik köztársaság, hacsak közben ki nem kiáltják a királyságot. Attól, hogy a demokratikus intézményeket megrongálták, nem kell új köztársaságban gondolkozni, mert az alapelvek nem változtak meg. Helyre kell állítani a köztársaság intézményeit, ennyi a program és nem is kevés.

2011.12.27. 22:19:01

Még egy kiegészítés: és azzal sem értek egyet, hogy ki kellene vonulni a parlamentből. Ellenkezőleg, ahol tér van, azt ki kell használni és el kell mondani az igazságot. Nem szabad önként letenni a fegyvert.

Azt is cáfolom, hogy Magyarországon teljesen megszűnt volna a demokrácia. Jóval inkább demokrácia van, mint Oroszországban vagy pláne Belorussziában és ott se vonul ki az ellenzék a parlamentből. Még nincs minden veszve.

Ettől még a kapcsolatot az állampolgárokkal ki lehet építeni, a kettő nem hogy kizárja egymást, de erősíti.

Treuga Mei 2011.12.27. 22:26:07

@iii:
Bár itt nem fejtettem ki, de az előző bejegyzéseimben többször leírtam, hogy véleményem szerint az elmúlt másfél év olyan szinten rongálta meg a köztársaság intézményrendszerét és hitelességét, hogy ez már nem reparálható.
Ha nem újat kezdünk, hanem az eddigit fabrikáljuk, az az állampolgárok által nem teszi legitimmé a rendszert, valamint olyan személyi-informális tőkeaszimmetriák és strukturális károk keletkeztek, amelyek már rendszerszinten is komoly gondokat okoznak.
Az meg, hogy a fülkeforradalmi kétharmadot vezető Orbanolinit (előtte meg Gy. Fletót - és mellé Kóka János miniszterség jött, ami egy rossz vicc) közjogi intézményi vezetővé, miniszterelnökké tette ez a rendszer - köszönhetően pl. annak, hogy a média, a közösségi alrendszerek, a civil szerveződések úgy működhettek ebben a szabályozásban, ahogy -, szintén elgondolkodtató a mai (pontosabban: tegnapi) köztársasági rend alkalmasságát illetően...

Treuga Mei 2011.12.27. 23:42:34

@iii:
A Parlamentben véleményem szerint már nincs tér. Mára a Parlament lett a társadalmi-politikai ellenkultúra szintje. Úgy látom, hogy a fegyverletétel a rendszerben maradás, nem a kivonulás. Ez egyre intenzívebben válik láthatóvá.
Bár azt is TAGADOD (a cáfolat alapos argumentációt igényel a véleményezés mellé...), hogy megszűnt volna a magyar demokrácia, ez annak tükrében, hogy ellenpéldáidban miféle demokráciaminőségről beszélhetünk, nem épp megnyugtató. Arról már írtam, hogy a demokráciarelativizálás török gábori attitüdje szerintem mennyire káros. Ha gúnyolódni vágynék, azt írnám: ja, ha Bjeloruszuában rosszabb a helyzet, mint nálunk, akkor roppantul megkönnyebbültem... De nem akarok. (-:
Igen, a kapcsolatokat az állampolgárokkal ki kell építeni. És úgy gondolom, hogy azt a gátat, ami a pártot a jelenlegi intézményi elithez köti, azt a de facto ellenkultúrát, amivé vált a hatalmi elit tevékenységében részvétel, le kell rombolnii ehhez.
Az LMP - a Jobbik mellett - az új párterő. A jövő két nagy pártjának egyike. A Jobbik - jobboldali hatalmi ambícióira tekintettel - benne kell ragadjon a rendpárti elitben, ami amortizálja erejét. Az LMP-t elvei nem predesztinálják erre - sőt!

2011.12.28. 09:28:12

@Treuga Mei: Már hogyne lenne reparálható, vissza kell állítani és kész. De ismétlem, a köztársasági alapelvek nem változnak, tehát nem kell a számozáson változtatni.

Nem igaz, hogy ne lenne tér a parlamentben. Kevesebb van, de van és azt ki kell használni.

Az, hogy összehasonlítom Belorussziával és megállapítom, hogy attól még nagyon távol vagyunk, az nem relativizálás, hanem ténymegállapítás. Ettől még az is igaz, hogy elindultunk abba az irányba, hogy sérültek a demokratikus jogok. Nem szabad feladni önként semmilyen területet. Tehát gúnyolódni nem kell és megkönnyebbülésre semmi ok sincs.

Nincs olyan, hogy "a" pártelit, az LMP nem ragad benne attól, hogy a parlamentben működik.

A kimaradással egyébként is jogalapot szolgáltatna az LMP a hatalomnak, hogy elvegye a frakció működési költségét, ami pedig egy fontos biztosítéka annak, hogy a párt működni tudjon. Nem azért küzdöttünk a bejutásért, hogy most egy gáláns gesztus kedvéért lemondjunk róla. No way.

Treuga Mei 2012.01.01. 22:14:45

@iii:
Polgártárs!
Válasz a szavaidra egy új bejegyzésben. Kiegészítés: olyan mértékben sérültek az intézmények, hogy mára semmivel sem nehezebb és lassabb újakat - és esetleg korszerűbbeket és legitimebbeket - létrehívni, mint a régieket visszahozni.
Szavaidra: az nem hoz semmit, ha visszaállítjuk. Attól még nem fog működni.
Lehet, hogy van egy hangyaszőrnyi parlamenti tér még, de a parlamenti részvétel legitimálja a Fidesz ámokfutását. Amíg bent van az LMP, de facto határokon - parlamentáris demokratikus kereteken - belülinek tekinti, ami már aligha az.

A bjelorusz megjegyzés sajnos relativizálás - vagy funkciótlan megállapítás. Ez utóbbi súlyos tettet nem föltételezem.

A pártelit kérdésében nincs mit vitáznunk. Niylván különbözőek az erőforrások (információ, ismertség), de valószínűleg nehéz az ökopártnál jobban vigyázni a részvételre.

A kimaradás aligha lehet gazdasági kérdés. Az baj, ha az. Az egyéb tőkék (pl. kulturálsi, társadalmi, információs) jól kiválthatják a pénzt. Érdemes volna a szociknak meg a fideszeseknek meghagyni az anyagilag erősen motivált politizálást - még akkor is, ha az LMP elvi céljai megvalósítására használja a lét, nem haverok zsebének tömésére!
süti beállítások módosítása