Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Gyarmatosított álmaink

2015.12.22. 13:12 | Treuga Mei | 6 komment

Címkék: nyelvi elnyomás

A rezsim lassan elfoglalja a nyelvet és gyarmatosítja a társadalmi gondolkodást. Szívósan kiiktat mindent, ami az elnyomást, a kizsákmányolást, a hatalom logikáját felszínre hozhatja, láthatóvá és nyilvánvalóvá teheti. A törzsi-mágikus gondolkodás nyelvi rétegeit terjeszti – szoros szövetségben és együttműködésben a szélsőséges, de korántsem radikális (azaz nem gyökeresen eltérő) jobboldallal – masszív kitartással. Evvel olyan zsigeri struktúrák és szándékok tömeges kiépítését célozza, amelyek – a gondolat és a beszéd hatalmi gyarmatosítása révén – vita és eszmecsere, érvek helyett zsigeri reflexeket építenek ki, várnak el és kényszerítenek ki a társadalomban.

Eszmecseréről szó sem lehet, mivel – épp mágikus alapjai miatt – a hatalom kézben tartásán túl nincs mögötte semmilyen ideológia, nincs semmilyen értékszemlélet (a hatalom kézben tartásán túl): de eredményez egy ideológiai közösségi tendenciát. Méghozzá radikális (gyökeres) módon eltérőt a működésképes modernista társadalmakétól. És épp ezért kiszámíthatatlan, hosszabb távon nem kézben tartható a köznapi eredménye.

 

bereny.jpg

 

Láttunk már ilyet Köztes-Európában többször is, nem volt egyik sem sikertörténet az életminőség szempontjából. Ma például arról beszél Őfőméltósága, hogy az „egészséges józan ésszel” szemben az Európai Unió túlzottan foglya az ideológiáknak.

Valahol közös gyökere van ennek a bölcsészettudományokkal szembeni vehemens, primitív ellenségességével. Ahol egy országban jelentős számban vesznek részt a közügyekben a kérdések, jelenségek, problémák alapos elemzői, a megoldást – nem pedig az elfedést – kereső polgárok, ahol a vita az értékek és érdekek megfogalmazásának készségével alakul ki, és ahol ez visszahat a közösségre is, van esély a hosszú távú – időnként rövid távon kényelmetlen, de valódi – megoldás meglelésére. Az ösztönszerű, állati reakciók viszont viszonylag ritkán hoznak pozitív össztársadalmi hozamot. Az azonban kétségtelen, hogy a nyelvi és eszmei szempontból autonóm társadalom kevésbé szorul rá az alávetettségre, a vezetésre. Így aztán az autonóm eszme minden hatalomnak ellensége.

Amikor a saját történeti vagy most képződött közös ügyeink intézését kiveszik a kezünkből, amikor önrendelkezésünket, a reflexió jogát a tényekről a haza, a nemzet vagy a fejlett nyugati demokráciák nevében kész megfelelésekbe darálják (milyen haza, milyen nemzet és milyen demokrácia az, amelyiknek a nevében ilyesmi normális?!), amikor ügyeink megoldása helyett a kinevezett hibásak (bibsik, cigányok, buzik, nyuggerek, feminonácik, komenyisták, fasiszták) emlegetése kezdődik, amikor kulturális-közösségi nyomás alakul ki arra, hogy a jelenségek közösségi vizsgálata helyett az egyén pozíciójának értelmezése és megfelelése történjen értelmetlen nyelvi sablokonkon és közhelyeken keresztül, a már kialakult szellemi gyarmatosítás, elnyomás gyümölcseinek learatása folyik. Közös céljaink kialakítása helyett egyéni álmok közösségbe szugerálása révén tűnik el a lehetősége a közös életminőség-javulásnak.

Csak rajtunk múlik, mennyire tartós ez. Ha – immáron – komoly és fáradságos munkát vállalva visszavesszük a nyelv autonómiáját, fölszabadítjuk magunkat a gyarmatosított gondolkodás alól, akad némi esélyünk.

Persze ez csak az első lépés.

Sok munka vár még ránk.

És sok buktótató is.

Mert a tömegesen gyarmatosított elmének könnyebb a kényelmes elnyomás, mint a nehéz munka.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr888185620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.22. 13:57:48

Így igaz.

A liberálisok megpróbálták a nyelven, a szavakon keresztül elfoglalni az országot és népét. Szerencsére pár éve elindult az ellenállás, s mára kezdi megszülni első zsenge, de bíztató gyümölcseit.

Nagyon elvesztették ezt a meccset a liberók! S ez nagyszerű hír!

midnight coder 2015.12.22. 16:36:46

Kedves postot elkövető bölcsész polgártársam! Klassz dolog, hogy valaki a meki után összedob egy ilyen postot, de ezért nem ártana végiggondolnod pár dolog. Pl. mindjárt azt, hogy az általad ajnározott "modernista" nyugati társadalmak szerinted fenntarhatóan működnek ?

Most az energetikai, ökölógiai és más vonatkozásoktól nagyvonalúan tekintsünk el. Nézzük csak a demográfiát. Európa bizony fogy. Mi is egyébként. A fogyó népességet pedig migránsok fogják pótolni, különösen ha erre az EU-s balodal rá is segít egy picikét. Ezek a migránsok pedig szépen hozzák magukkal a saját kis kultúrájukat. Nem ők fognak integrálódni - ezt mindig a gyengébbek teszik. Akik Pl. eltörölnék a karácsonyt, vagy levennék a templomokról a kereszteket nehogy megbántsák szegény migráncsok érzékenységét. Nekünk itt Köztes-Európában van már példánk arra, hogy mennyire szeretnek integrálódni a távoli kultúrából érkező népek ha sokan vannak. De tudnának erről mesélni Pl. a franciák is.
A másik probléma amivel nemigen tudnak mihez kezdeni modernista barátaink, hogy vagy úgy 30 éve elkúrták a gazdaságot. Nem kicsit, de nagyon. Hagyták, hogy Kína legyen a világ műhelye. Ma már a saját piacain verik szarra derék modernista barátainkat, ami azt jelenti, hogy a fejlett Nyugat egy agyaglábon álló óriás. És ha ezek az agyaglábak feloldódnak, akkor kurva nagyot fognak esni, és ehhez jön még hozzá egy rakás migráncs.

Ennek jó eséllyel elég csúnya vége lesz.

felirat 2015.12.22. 18:39:36

@bircaman szerkesztő maxval: Az, hogy a szabadság és humanitás oldalán állóak most átmenetileg vesztettek (mert az átlagpolgár bedől a demagógiának), az pont, hogy nem jó hír. Szerencsére hosszútávon azért ez nem tartható fenn állami szinten.

Éhes ló 2015.12.23. 08:07:20

"Gyarmatosított álmokról" hazudozik a tomboló PC terror verőlegénye, a szájzártörvények tiltásokból és állami terrorból rakott börtönébe vetetteknek, miközben magának és elvtársainak vindikálja a kizárólagos jogot, hogy mindenki helyett eldöntse mi az ami "állati ösztön" és mi az ami "autonom haladó gondolkodás".
Szeremcsére a poster egy kihaló kártékony csoport egyede, akinek esélye nincs a PC szellemi terrorja kiterjesztésére, mert Magyarországon szinte minden választói támogatását elvesztette az elmúlt évtizedek brutálisan magyarellenes és korrupt tevékenységével.
Ma orrvég- és sorospénzen futtatott "civil" szervezetek álcáját használva pusztítana a politikai hatalom bástyáin kívül, fel- és kihasználva bármit és bárkit a demokratikus többség pusztítására, gyalázására.
De a nép megtanulta a kemény leckét, amit tőlük kapott:
kozvelemenykutatok.hu
süti beállítások módosítása