Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Republic Forever!: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára
  • Drizari: Állásféltés miatt is van igazodás, nemcsak az ellenzéki információhiány miatt. Az egyszerű emberek... (2016.11.02. 14:02) Elit nélkül

Linkblog

Egy helyi privatizáció krónikája

2010.11.15. 18:26 | Treuga Mei | Szólj hozzá!

A következőkben az Almássy téri Szabadidőközpont lesz témánk.

Ez az épület az utolsók egyike volt, amelyik kiváló kulturális programoknak adott otthont a kilencvenes években. Aztán műszaki állapotára tekintettel be-bezárták.

Később újra kinyitották, akadtak itt táncházak, kulturális estek, kiállítások és időnként – hétvégenként – koncertek is. Volt egy úszómedence is az alagsorban, de nem volt eurokonform. Ahhoz, hogy az legyen, feszített víztükör kellett volna. Így aztán – ahelyett, hogy átalakították volna feszített víztükrűvé – föltörték a medencét.

Aztán jött a gond: az önkormányzatnak bevétel kellett. A szabadidőközpont ugyan azon kevesek egyike volt, amelyik egy kevés nyereséget is termelt a kerületnek, de egy ilyen és ekkora ingatlan egy ilyen és ekkora helyen biztosan sokat ér. Az ürügy is megvolt az eladásra: a környéken lakókat zavarja a – ritka koncertek folyamán hallható – zaj. Nem csak a zene: a fiatalok hangoskodása is a téren, ahogy kijönnek.

Hát, ugye, egy ilyen problémának több megoldása is lehet. Az egyik az, hogy az épületet szigetelik, az előtte hangoskodókat meg csöndre intik a kerületőrök, végső esetben megbüntetik a hatósági közegek. A másik az, hogy az épületet eladja az önkormányzat virágkötő-műhelynek vagy suttogópropaganda-központnak.

Nos, a történet meglepő fordulattal folytatódik: az épületet elkezdték fölújítani néhány tízmillió forintért, aztán eladta Erzsébetváros. (Az, hogy egy ingatlan fölújítása eladás előtt kidobott pénz, mindenkinek evidens, aki lakott már lakásban...) A helyi képviselő – emlékezzünk meg nevéről is: ő Molnár István, 2007-ig SzDSz-, mára Függetlenek Erzsébetvárosért Egyesület-delegált – föllélegzett, mivel a helyi lakók „folyamatosan panaszkodtak a zajra”. Most majd biztosan nem fognak... A Képviselő Úr máig is büszke erre a sikeres akciójára. Persze lehet is. (A legszörnyűbb, hogy ő speciel nem a legrosszabb helyhatósági képviselő a kerületben. Vannak, akik látványosan korruptak. És - bár ez meglepő - vannak, akik butábbak nála.)

A pályázatra két jelentkező akadt. Az egyik négyszázmilliót ajánlott, és vállalta az épület teljes műszaki fölújítását és azt, hogy továbbra is kulturális központként üzemelteti az épületet. A másik hatszázötven milliót ajánlott. Nem mondta, mire kell neki. (Mint később kiderült, amint tudta, továbbadta egy, a pályázat idején még be sem jegyzett cég számára az ingatlant.)

A pályázatot az utóbbi cég nyerte. Említette, hogy szállóvá akarja átalakítani a szabadidőközpontot (akkor bizonyosan nem zajonganak majd az épület előtti téren a fiatalok), de a pályázatban és az adás-vételi szerződésben semmilyen kikötés nem található a további hasznosításra vonatkozóan. Elvileg március idusán nyílik az új szálló.

De – hogy kerek legyen a történet – néhány napja jártam ott. Épp buli volt, a zene szállt a légben, fiatalok hangos kacaja szállt a téren át... Az immáron Almássy Hall - immár nem hozva bevételt a VII. kerületnek, csak magánzsebeket telítve - ismét működik. Nem tudom, az ott lakók panaszkodnak-e.

Íme, egy sikeres helyi privatizáció története!

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr362450689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.