Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Nemzeti tőkekivitel

2013.07.29. 21:15 | Treuga Mei | Szólj hozzá!

Címkék: GDP Tusványos tőkekivitel

orban-puccs.jpgTusványoson egy kedves szónok, aki momentán valamilyen kollektív bohóctréfa folytán magas közjogi méltóságot tölt be, azt mondta, hogy a hazánkban megtermelt javakat (kb., bár nem pontosan: GDP) jelentős részben kiviszik külföldre. És rávilágított, hogy az ő kormányzásai idején a tőkekivitel mértéke csökken (vagy valami ilyesmi), mások idején meg bővül (nyilván az EU nyúlja a pénzünket).

Azt is említette, hogy végre van nemzeti tőkés osztály – aminek minden rokon bizonyára roppantul örül.

A Közgép nevű nemzeti tőkekoncentrátum például profitját minden bizonnyal teljes mértékben hazánkban forgatja újra. Bár a blog szerzője tudomása szerint a nyereség visszaforgatása jelen kapitálisok esetében 0 %, ez nyilván csak tájékozatlanságát mutatja.

Vagy a pőre valót.

Adva van ugye a kisebb tőkekivitel, amit a Kormányzó Úr személyesen elintézett nekünk. És adva vannak a számok.

Az igen nagy nemzeti büszkeségel tölti el a szívünket, ha például a nemzet megtermel 100 forintot, és ebből a nemzetnek itt marad 80 forint. Az pedig nyilván szomorú a nemzet számára, amikor a nemzet evvel szemben mondjuk megtermel 1.000 forintot, de ebből csak alig 500 forint marad meg a zembereknek.

El kell lassan döntenünk, hogy évi százast termeljünk, amiből nyolcvan honfiúi kebelünket dagasztja, vagy kiizzadunk nemzettestünkből a gyarmatosítóknak egy ezrest, amiből csak ötszázat lök vissza nekünk.

Ha eldöntjük, és nemzeti büszkeségünket eltiporja kapzsiságunk, így a nyolvan helyett az ötszáz forintra voksolunk, akkor – alapos önvizsgálat után – érdemes elgondolkodnunk, hogyan lehetne mondjuk hat- hét-, vagy nyolcszáz forintot visszacsalogatni lángoktól öleltünk (Radnótit nem ismerőknek: hazánk) kebelére. Vagy négyszázötvenet csupán, mert a többit eltékozolja mind magyar munkabérre. Lehet például út, hogy úgynevezett befektetőbarát környezetet teremtünk.

Befektetőbarát környezet pl. Svédország a magasan képzett, jó társadalmi kultúrával rendelkező, fejlesztést és kultúrát egyaránt támogató állampolgáraival, stabil, kiszámítható, szolidáris társadalmával. Viszont kevésbé befektetőbarát Banglades az alacsonyan képzett, bár olcsó munkaerővel, a modern társadalom jegyeit nem mutató, kevéssé toleráns államával. Erős és erőszakos állam, valahogy mégsem oda menekül a tőke.

Egy normális identitással bíró közösség aligha bizonygatja magának és a világnak önazonosságát. Még avval sem, hogy menyivel kevesebb tőkét visznek ki az országból.

Egy egészséges identitású közösség kialakítja azokat a rendszereket és kulturális kódokat, amelyek minél több befektetést hoznak, és minél többet is tartanak bent.

Nem igazolni akarja önmagát evvel.

Csak jól akarja érezni magát a bőrében az anyagi téren is.

Ha majd már a szellemi téren sikerült a bizonygatás helyett egyszerűen és magabiztos békességgel értékelni magát.

Trianonnal, holokauszttal, '68-as bevonulással, féloldalas rendszerváltással és egyéb traumákkal és történelmi baklövésekkel együtt is.

De ha egy közösség a nyereség elszivárgását, országból kiáramlását nemzeti-érzelmi, nem pedig oktatási, kulturális, gazdasági kérdésnek tekinti, az sajnos pszichoterápiás probléma, nem politikai.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr285432703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása