Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Mi lesz utána?

2014.07.11. 02:18 | Treuga Mei | 2 komment

Címkék: rasszizmus önszerveződés pártállam romabűnözés posztmodern fasizmus

Most, hogy eljutottunk egy rasszista elveket hirdető rendőr „demokratikus” pártok általi támogatásáig, és most, hogy Eörsi Mátyás a „romabűnözés” statisztikailag létező voltáról hadovál (oly sok sunyi „jobboldali” félmondatot követően), azaz most, hogy a Jobbik nyelvileg és kulturálisan lassan győzelemre jut, a zsákutcás fejlődés explicitté vált.

Kár sok szót vesztegetni arra, Pásztor Albert facsipesz-egyszerűségű világlátása hol bukik (etnikai fogalmat vetít szocikulturálisra, kriminológiait politikaira), és kár arról beszélni, hogy a volt SzDSz elnökségi tag nettó rasszista szavai nettó hazugságon alapulnak (1993 óta – egy alkotmánybírósági határozatnak betudhatóan – nincsenek statisztikai adatok a bűnelkövetők etnikai identitásáról – és akkor még az etnikai klasszifikáció problémáját nem is említettük). Kár szót vesztegetni rájuk, mert bármilyen vérforraló is mindkét fenomén, csak tünetei a végletes társadalmi kudarcnak.

Adott egy ország, amelyik erősen hordozta a szétrothadásnak, atomizálódásnak, társadalmi szerepek rombolásának jegyeit. Amelyben a rasszizmus csupán szimptómája a mélyen meglévő normahiánynak, társadalmi diskurzus-hiánynak, az igény hiányának arra, hogy társadalomként (azaz egymással együttműködve) létezzünk egymás mellett.

Egy ilyen közösség a fasizálódás táptalaja.

Persze nem a XX. századi értelmemben. Nem kellenek az erőszak-szervezetek, ha vannak jogszabályok, birtokba vehető erőforrások, zsebre vágható jogszolgáltatás, bábként rángatható média, személyre szabott állami intézményrendszer, politikai retorzióra használt adóhatóság, állampártot szolgáló bűnüldözés. És persze amikor folyik a jövő nemzedékek szellemi megnyomorítása az oktatási rendszeren keresztül. Finomodik a kín: nem kell bilincs, nem kell börtön, nem kell csendőrattak, ha elég a félelem az éhségtől, a kiszolgáltatottságtól – vagy csak a nemzetidegen közösségi reprezentációtól, a kulturális kitaszítottságtól.

Kifinomult, posztmodern fasizmus is elég így, a XXI. századra.

Ezen a blogon már fölvetült, hogy a közösségi erőforrások teljes mértékű elbirtoklása – amely nem 2010 után kezdődött, de ilyen totalitárius, állampárti szintre Orbán és tettestársai emelték – lehetetlenné teszi a hozzáférést azok számára, akiket illet: a tömegek számára. Csak az állampárt központi helyzetben lévő csoportjai juthatnak hozzájuk. Még csak nem is a párt tagjai. Azok nagy részét elbódítják üveggyönggyel, mint a devizahiteleseket (mire ráeszmélnek, mit is művelt velük a törvény, földönfutókká lesznek), a határon túliakat (mire kapcsolnak, a saját szülőföldjükön tekintik őket önhibájukon kívül veszélyforrásnak), a nyugdíjasokat (mire megértik a polgárok, mi a különbség nyugdíjadó és nyugdíjjárulék közt, milliók találják magukat munkaképtelen korban jövedelem nélkül). A párt magja kap, a többiek meg rajonganak.

És az erőforrások gyorsan apadnak. Már a dohánybolt formájában regálét kapott vazallusok közül is kicsit szelektálni kellett, hogy legyen elég jövedelme a megmaradt nyaloncoknak. És bizony az eladható akadémiai épületek száma is fogy. Meg a földterületek mérete sem fog nőni. Előbb-utóbb nincs mit osztogatni az egyre szűkülő rendszer-fenntartók közt.

Nagyon mély a gond. Az, hogy a fél ország rasszista, csak a felszín. Nincs olyan öntudatos réteg, amelyik megszervezi magát és a közösséget, ha az intézményrendszer összeroskad. Pedig – ha lassan is, mert van még ebben a posztmodern-fasiszta rendszerben néhány év – összeroskad.

Ne feledjük, hogy a személyre szabott intézményekből előbb-utóbb kihalnak vagy visszavonulnak a kiválasztottak! (Szegény Szalai Annamária halála után is kellett a médiával egy kicsit kapkodni. Mi lesz itt az igazságszolgáltatással, ha Handó Tünde nyugdíjaztatja magát és a Bahamákra utazik?!) Ne feledjük, hogy csak 3.500 településünk van, többre nem tudunk futball-stadiont építtetni! És hogy nincs több takarékszövetkezet, úgyhogy a vazallusok lassan összemarakodnak a koncon!

Mi lesz utána? Amikor majd nincs kivel és miből működtetni a bíróságokat, a közüzemi vállalatokat, de még a kórházakat sem. Akkor majd vidéken jönnek a gárdák, akik bizonyára jófejek, de nagyjából annyi a mondanivalójuk, hogy takarodjanak a cigányok, mert akkor minden jó lesz – vagy még különb: olyan lesz, mint régen volt? Mitől fognak működni a közintézmények? Mitől jut legalább az éhhalálra valónál többhöz öt-hatmillió magyar? Hogyan lesz villany?

Az persze nagy baj, hogy Gy. Fletónak és Eörsi Matyinak az jutott eszébe, hogy akkor nem cigánybűnözés, de azért romabűnözés. Schiffernek meg egy nagy formátumú qrvanyátok-ozás. De ők tényleg nagyjából ennyit tudnak.

De van valaki ebben az országban, aki ennél többet tud?

És az tesz is valamit?

A totalitárius autoriter rendszer, a posztmodern fasiszta állam kiépült.

De mi lesz utána?

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr756498695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.07.11. 08:11:11

"A totalitárius autoriter rendszer, a posztmodern fasiszta állam kiépült."

Álmodban.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2014.07.11. 10:25:47

"nettó hazugságon alapulnak (1993 óta – egy alkotmánybírósági határozatnak betudhatóan – nincsenek statisztikai adatok a bűnelkövetők etnikai identitásáról "

Na most ez a hazugság törvénybe iktatása. Ha a nép, a rendőrök számára nincs engedélyezve, hogy tudják, hogy egyes bűnözők romák, de attól még a tapasztalatuk ez, akkor azt fogják mondani, hogy _minden roma bűnöző_, és nem azt, hogy "nem tudjuk, mert nem tudhatjuk", a nemtudás nem érv. Mindig mindennek meg kell tudni találni az okát, különben a minden mindegy mocsarába süllyedünk. Ha a cigányok bűnözésének az az oka, hogy cigányok (azaz elszegényedett, kirekesztett, aluliskolázott, rossz helyen lakó szerencsétlenek), de ezt nem lehet kimondani, akkor az lesz kimondva, hogy a cigányok bűnözésének az az oka, hogy cigányok (azaz genetikailag selejt izék). Az NEM ÚGY MŰKÖDIK, hogy nem találunk okot valami mögött, mert akkor nem lesz esélyünk se megjavítani a problémát. Ha nem engeded meg, hogy az első indoklás legyen kimondva, akkor a második lesz, és a kettő között van egy fontos különbség - a kezelésben. Az első okot oktatással stb. kezeljük. A másodikat lágerrel. Azt nem akarod.

És akkor még arról nem beszéltünk, hogy aki összemossa a "minden bűnöző cigány" állítást a "minden cigány bűnöző" állítással, ahogy a Pásztor-kritikusok tették, azok a nép első számú, legnagyobb ellenségei, mert a logikát teszik tönkre, azaz elveszik az emberektől a nyelv, a megértés lehetőségét.
süti beállítások módosítása