Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

A kétharmad és a diktatúra

2010.04.19. 18:51 | Treuga Mei | 2 komment

Már látom, amint tömegek szavaznak a kétharmad ellen a második fordulóban. Biztosan sokan féltik a demokráciát. Elől Debreczeni és Bauer fog menetelni, időnként Gy. Fletó félrehajtott fője is fölbukkan majd a képernyőn, mögöttük milliók a kétharmadtól rettegtükben állnak majd a szavazóurnákra váró sorokban.

Vagy nem.

A Fidesz szinte bizonyosan megszerzi a kétharmados többséget. Ezt az sem akadályozhatja meg, ha a többi párt kölcsönösen visszalép egymás javára (ami, lássuk be, nem túl valószínű), hisz a töredékszavazatok is berepítheti a legnagyobb támogatottságú párt tagjait listáról az Országgyűlésbe. (Mivel az töredékszavazatok az első fordulós eredmények alapján számítandóak...)

De mi van, ha a Fidesz és a KDNP frakciója együtt csupán 257 (és fél) főből áll?

Ha mégis sikerül elvesztenie Orbánnak a kétharmadot, annak sincs jelentőssége. Három egymástól ennyire különböző ellenzéki frakciót, amilyenek várhatóak, igen könnyű kijátszani egymás ellen egy-egy szavazat erejéig. De ha ez nem megy, alkalmi, egy-egy szavazás erejéig tartó átszavazás, véletlen félrenyomás éppúgy bármikor előfordulhat a kellő pillanatban, mint esetleg néhány képviselő frakcióváltása. Ez persze a nagy frakció fegyelmezését is segítheti, mivel így az egyes képviselőknek a kormánypártok oldalán is kisebb a zsarolási potenciáljuk: ha nem szavaz a frakciókkal, kintről pótolják a támogatókkal. Üveggyöngyért, zsarolható múlt eltussolásáért, üzleti kapcsolatokért, esetleg fenyegetettség hatására szinte bizonyosan lehet egy-két képviselőt szerezni. Akkor meg végképp, ha egy jól fejlett, titkosszolgálatokkal begyógyított belügyminisztérium áll a háttérben a megfelelő vezetővel. Pintér Sándor ugyan nem egy klasszikus populáris közszereplő, de bizonyára kiváló szakember. Alighanem több szakmában is. Ami ide kell, abban bizonyosan.

Szóval aligha elkerülhető a kétharmados többség.

Mi lesz ettől? Új alkotmány? Lehet, bár nem esélyes. (Mivel az Alkotmány 25.§ (5) kimondja: " Az új alkotmány előkészítésének részletes szabályairól szóló országgyűlési határozat elfogadásához az országgyűlési képviselők négyötödének szavazata szükséges." Még egyszer: ez egy négyötödös törvény, enélkül pedig nem lehet alkotmányozni. Ajánlott irodalom: A Magyar Köztársaság Alkotmánya.) Számos kétharmados törvény elfogadása, alkotmánymódosítás akár a végrehajtóhatalom felé billenő egyensúllyal? Alighanem. De a négyévenkénti titkos választások megmaradnak, és sokkal több kilőtt szemű legálisan tüntető állampolgár nemigen lesz, mint az elmúlt négy évben. Megszorítások várhatóak. A társadalom szociális és kulturális ollója szétnyílásának, a társadalmi miobilitási csatornák bedugulásának további erősödése szinte bizonyos. Láthatóan a most győzedelmes erőnek is csak a restrikció, a globális gazdasághoz alkalmazkodás, a neoliberális gazdaságpolitika jut az eszébe, nem lát mást, ezért forrongás is lesz emiatt, de "majd tüntetnek, aztán majd hazamennek", vagy ha nem, megint elfelejtik föltetetni a rendőrökre az azonosítót. Diktatúrától meg ezek után minek félni? A tőke továbbra is diktál majd - néhány ismeretlen, a politikával igen jó kapcsolatban lévő csoporttal karöltve.

Mi változik? Választott arisztokráciánk egy másik csoportja folytatja az elnyomást. Rosszabb lesz?

Nem, rosszabb a helyzet: ugyanolyan rossz lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr541935084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gaiusjulius 2010.04.20. 16:13:33

A szerző által említett 4/5-ös szabályt még a Horn-kormány tette bele az Alkotmányba, ám a jelentősége meglehetősen csekély. Egyrészt az Alk. bármely pontját lehet továbbra is 2/3-al módosítani, a 4/5 csupán arra vonatkozik, ha a teljes Alk. hatályon kívül helyezésével egy új alaptörvényt fogad el a törvényhozás. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a törvény száma nem 1949. évi XX. tv., hanem mondjuk 2011. évi I. tv. lesz. Csak ebben az egy esetben kell ilyen előkészítő bizottságot létrehozni, amihez kell az említett 4/5. Másrészt ezt a szakaszt is lehet módosítani, hatályon kívül helyezni egy 2/3-os eljárás keretében.

Treuga Mei 2010.04.20. 16:50:43

A hozzászólónak ugyan igaza van, de hadd idézzek a szövegből:
"Mi lesz ettől?... Számos kétharmados törvény elfogadása, alkotmánymódosítás akár a végrehajtóhatalom felé billenő egyensúllyal? Alighanem."
Az valószínű, hogy a közbeszédben már előkészített alkotmánymódosítási terveiket megvalósítják. Az azonban kizárható - nemzetközi konstellációk miatt -, hogy a demokratikus alapstruktúrák eltörlésére számíthatunk. A négyötöd meg marad. Minek piszkálnák, ha enélkül is módosíthatnak?
Azaz nyilván sokan fognak diktatúrát kiáltani, de marad majd a formális (intézményi) demokrácia a tőke diktátuma alatt.
süti beállítások módosítása