Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Sokba került

2011.08.30. 23:40 | Treuga Mei | Szólj hozzá!

Címkék: megszorítások matolcsy doktrína bevételi oldal

A Matolcsy-doktrína megbukott. Az adósság kinövekedésének elve egy globális recesszió közepén egy, a globális gazdaságnak igen kitett országban, Magyarországon nem bizonyult működőképesnek. Bár számos jel utalt erre, a kabinet és személyesen a miniszterelnök legutóbbi időkig kitartott a kinövekedés elve mellett.

 

A várható két százalék alatti növekedés messze elmarad a tervezett három százaléktól, ami komoly lyukat üt a költségvetésen. Ráadásul nagy törlesztések lesznek esedékesek a 2012-es évben. Kérdés, hogy a kormányzat hajlandó-e a további kiadáscsökkentés (azaz megszorítás) mellett a bevételek növelésére is. Hajlandó-e az egykulcsos adó bevezetésétől kiesett bevételek pótlására, vagy akár a progresszív adózás újbóli bevetésére. Kérdés, hajlandó-e új, vagyoni jellegű adók kivetésére.

 

A helyzet csapdákat rejt. A kormányfő erősen hozzákötötte magát a „kinövekedés-elmélethez” és a lineáris adórendszerhez. Komoly presztízsveszteség nélkül nehéz lesz a várhatóan szükségszerű fordulat megtétele. A kormányzati kommunikáció nyilván alapos erőfeszítéseket tesz, hogy ne ez kerüljön a figyelem középpontjába. De a következő ősz azt a veszélyt hordozza a számára, hogy ennél is kellemetlenebb kérdések jutnak reflektorfénybe.

 

Láthatóan komoly hatása lesz a megszorításoknak az oktatásra. Bár a hírek jobbára késlekedő tankönyvekről szólnak, az is megjelenik a médiában, hogy az iskolák államosítása egyben iskolák bezárását, pedagóguselbocsátásokat is jelent. Ugyanakkor az államosítás önmagában az oktatás területenkénti egyenletesebb színvonalát nem biztosítja.

 

A nagy társadalmi ellátórendszerek közül az egészségügyben is megjelennek a feszültségek. Nem csupán a rezidensek lábbal szavazása, de az épületek privatizálásának előkészítése és a forráskivonás is jelentős további várható érdekellentét-fokozódást és egyben színvonalcsökkenést előlegez.

 

A kiadási oldalon jelentős csökkenésekre számíthatunk. A hajléktalanellátás néhány milliárdos – a költségvetés néhány tized ezrelékét érintő – tételei is csorbulnak. Igaz, eközben azon pénznyelő rendszerek, amelyeket a keretszabályozókkal – a közbeszerzési törvénnyel, a transzparencia növelésével, állampolgári részvételi elvű ellenőrzőrendszerek kiépítésével – költséghatékonyabbá lehetne tenni, továbbra sem változnak. Mind az állami nagyvállalatok, mind a pártfinanszírozás, mind a pályázati kiírások szisztémája számos – a költségvetéssel összemérhető nagyságrendben kárt okozó – részletben maradt érintetlen.

 

A kormányzati kommunikáció láthatóan előkészíti a megszorításokat. Az azonban nem észlelhető, hogy eltökélte volna a bevételi oldal komoly mértékű növelését vagy a korrupcióra és hatékonyság-hiányra visszavezethető kiadások csökkentését.

 

Pedig ez eddig is sokba került.

 

És persze jó a a társadalom tűrőképességét is figyelembe venni.

 

· 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr443191875

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A szocik ajándéka Magyarországnak 2011.09.25. 14:11:42

Avagy miért két egymást kizáró fogalom az “MSZP” és a “jövő”, és miért ünnepelhet emiatt mindenki szerte e hazában....

Trackback: A szocik ajándéka Magyarországnak 2011.09.25. 14:11:42

Avagy miért két egymást kizáró fogalom az “MSZP” és a “jövő”, és miért ünnepelhet emiatt mindenki szerte e hazában....

Trackback: Tőlem ezért nem kapsz nyugdíjat 2011.08.31. 14:50:12

Még mindig azon agyalsz miért nem kapsz munkát? Megmondom miért nem kapsz nyugdíjat....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása