Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Mit lehet tenni?

2012.05.17. 21:40 | Treuga Mei | Szólj hozzá!

Címkék: görögország oligarchia képviseleti rendszer eu konvergencia adóbojkott

A több éve dúló görögországi forradalom a képviseleti rendszerben is megjelent.

A legrosszabbkor.

Az ottani oligarchák, akik nem keveset arattak a Törökországgal szembeni fegyverkezési versenyből, helytartóikat nem tudták kormányzás közelébe tornászni. Sem a sajtójuk, sem a tőkéjük nem volt ehhez elég. De közben a Kárpát-medencében is oly ismerős kisstílű kormányzati furfangosság a csőd szélére táncoltatta a gazdaságukat.

Most vagy csőd jön, vagy azt megelőzendő valamiféle európai csődgondnokság.

Ha valaki ezek után is azt hinné, hogy az EU oly sok mindenről szólna az egységes tőke- és fogyasztói piacon túl, annak kívánjunk további jó éjszakát. Esetleg azt, hogy csatlakozzon hozzánk, akik az EU adó- és munkajogi konvergenciáját, a strasbourgi parlament valós jogköreit és phülé-rendszeren alapuló megválasztását, a fogyasztóvédelem, a munkavédelem, a szociális jogok egységesítését követeljük! Meg persze a részvételi jogok szélesítését a döntéshozatalban.

Miként úszhatjuk meg a görög végkifejletet anélkül, hogy a Fehéroroszországhoz hasonló utakra tévednénk?

Ma beszélgettem egy kis boltot vezető vállalkozó hölggyel. Kérdezte, hogy mit tehetnénk ezek ellen?

Nem sok minden jutott eszembe. Az, hogy 2014-ben okosan és felelősségteljesen kell szavazni – és el kell menni szavazni akkor is, ha a képviseleti rendszer ma egy becsapás: épp olyan erőket kell helyzetbe hozni, amelyek a részvétel és az állampolgárok bölcsességébe vetett bizalom felé kívánják terelni a rendszert –, nyilván kevés. Már-már elkezdtem mondani a megfelelő mondatokat, de leálltam. Nincs idő 2014-ig. Addigra a hölgy és több millió honfitársunk tönkremegy, a lakásából kilakoltatásra kerül, ennie sem lesz mit. És persze addigra lehet, hogy csak a tőkések támogatta pártok jelenhetnek meg a páston, mert közpénzből egy fillér sem jut rájuk. A pártok a tőkések marionettjeivé válhatnak a Fidesz javaslata szerint. (Meg közben az is eszembe ötlött, hogy épp ma mondta azt a mondatot egy proletártársam beszélgetésünk folyamán, ami a lehetők legdestruktívabbja. Tudniillik hogy az ő egy szavazata nem sokat számít.)

Nem sok maradt. A jelenlegi hatalom is saját hátterét skrupulusok nélkül hízlalja közpénzből – izzadságosan megtermelt adóinkból – a saját uralmi rendszerének bebetonozása érdekében. Az a különbség talán az eddigiekhez képest, hogy most nagyon nincs pénz. Erre végképp nincs. Ha éhséglázadások alakulnak ki, azt nyilván levereti a vaskezű belügyérrel, ha a belügyi dolgozók is kezdenek kiakadni, az erős titkosszolgálatok és a TEK majd közbelép. Anyagi forrásuk a rendszerük fönntartására szinte korlátlanul van.

Csak közben a nyomor már a társadalmat mint olyat kezdi ki.

Hirtelen ötlettől fogva annyit mondtam, hogy egy esély akad. Ha sok millióan egyidejűleg hajlandóak csatlakozni egy mozgalomhoz. Egy országos adómegtagadási mozgalomhoz. Egy adóbojkotthoz.

Kicsi az esély, hogy van olyan erő, amelyik ezt megszervezi. És kicsi az esély, hogy a fortélyos félelem, ami felénk igazgat, megtörhető. A rettegés fala lebonthatatlannak tűnik.

Pedig más út nincs. Csak a zsebükön keresztül lehet esély elküldeni ezeket, ahogy az őket megelőző hasonszőrűek is csak ettől kezdtek el süllyedni.

Egyre többeknek van egyre kevesebb vesztenivalója. De még megosztható áltémákkal az ország.

Holott már kettévált: éhesekre és (állami vagy magánzó) maffiózókra.

Persze lehet, hogy kulturális hagyományunkból ez következik: a feudális urak és maffiózók irányította cselédmentalitású massza közössége.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr314523174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása