Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Bokros és a kommunizmus

2010.04.05. 00:08 | Treuga Mei | 1 komment

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje odanyilatkozott, hogy az LMP "...Szélsőbaloldali párt. Inkább kommunista, mint szocialista."

Bár igaza volna! De a legnagyobb jóindulattal is téved. Ha viszont kevésbé fogalmazok tapintatosan, akkor ostobán komenyistázik. Persze nem lehet könnyű dolga: egy nemrég alakult párttól kényszerül szavazatszipkázással kísérletezni. Ez bizony frusztráló lehet neki. Az MDF már csak abban bízhat, hogy az új, ökopolitikus párt szavazóinak egy részét magához csábítja.

Nem hinném, hogy Bokros programja rosszszándékból táplálkozik. Alighanem ő komolyan gondolja, hogy a "láthatatlan kéz" a piacon mindent megold. Úgy véli, hogy a gazdasági növekedés, a tőkeakkumuláció jótéteményei azok haszonélvezőitől, a tőkésektől lecsorognak a szegényekhez. Úgy gondolja, hogy az externáliák (a közvetlenül meg nem jelenő költségek, mint pl. a környezetkárosítás, a társadalmi különbségek növekedése, az esélyegyenlőség romlása) nem komoly tényezők egy fönntartható fejlődésben (meg neki talán föl sem merül, hogy fönntartható-e: a piac majd azt is jól megoldja, ugye). Lehet ugyan, hogy a "piac láthatatlan keze" mint feltételezés még nem tény (ugyanis a korai kapitalizmus elmélete volt, nem tapasztalata), az is elképzelhető, hogy a jólét nem véletlenül nem csorog le az Istennek sem a szegények közé, hanem mert ahhoz jó szabályozók kellenek (micsoda állami beavatkozás: jó szabályozók!), de biztos vagyok benne, hogy gazdasági (vagy csak pénzügyi?) szakembernek kiváló elme. Igaz, ízlésemnek kissé túlzottan szociáldarwinista. (Aki szegény, az a természetes szelekció áldozata. Mondhatni: dögöljön meg, ha olyan hülye, hogy szegény - állítja implicite a Mester...)

Azt azonban gyanítom, hogy a komenyistázás nem sokkal gusztusosabb és nem sokkal finomabb - ha társadalmilag kevésbé káros is - Vona cigányozásánál.

Az LMP 227 (kettőszázhuszonhét) oldalas programja fölveti, hogy a globális térben, ahol a tőke globálisan érvényesítheti érdekeit akár az alapvető társadalmi érdekek mellett, akár azokkal szemben, mit kellene tenni, hogy az állampolgárok is befolyásolhassák a neoglobalizmust. Fölveti, hogy a közösségi erőforrásokat (pl. az adóinkat) miképpen kellene átcsoportosítani. Felelős állampolgárokat és felelős tőkebirtokosokat vizionál - a megfelelő szabályozók keretében. Ez azért messze van a kommunizmustól.

lehetmas.hu/program

De Bokros valótlanságokat is állít, nem csak cimkéz.

nol.hu/lap/mo/20100403-_be_fogunk_jutni_az_orszaggyulesbe_

Az LMP költségvetési átcsoportosítást szeretne (azaz ugyanennyi állami beavatkozást, néhol kisebbet), a multiknak juttatott adókedvezményeket - szerintem sajnos - nem eltörölni szeretné, hanem a továbbiakban megvizsgálni, a decentralizált gazdaságról beszél, nem az ország "önellátásáról", és hogy e szakzseni a Jobbikot is ráhúzza az LMP analógiáira, kritikán aluli. (A többit meg hozzáböffentette, még ennyire sem megalapozott, mint az itt fölsoroltak.)

Mintha azt sugallaná: aki nem ért vele egyet, az szélsőséges. (Hallottam már mástól is ilyet. Ha látom a reklámját, már akkor az az érzésem támad, hogy jobb volna megmosnom a kezem utána...) Ami nem volna baj, értem én, hogy nagyon kell a médiafelület, de már mindenáron?

Ha gazdaságfasiszta (ökonomikofetisiszta) szellemét nem is véltem eddig sem túl széles látókörű polgárra vallónak, emberileg - eddig - többre tartottam a Miniszterelnök-jelölt Urat.

De ez így nagyon piszkos.

Kár érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr161895116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.04.18. 13:26:05

bokros a komcsi
amikor a komcsi...
süti beállítások módosítása