Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Kasszandrosz bohócságai

2010.04.25. 19:02 | Treuga Mei | Szólj hozzá!

A második fordulós kisebb részvételi aránynak több okát adhatják, az eredmények majd válaszolnak.
Kezdjük az általam legvalószínűbbnek vélttel: a Fideszhez csapódott kormánybüntető szavazók érdektelenné válásának tudható be. A mostani első fordulós Fidesz-szavazók komoly százaléka azért ment el két hete, hogy az MSzP-t büntesse, a mindenkori ellenvoksolások és így a kevésbé tudatos választók a második fordulóra – a biztos Fidesz-többség okán – érdektelenné válhattak. Az ugyan kétségtelen, hogy a győzteshez húzás effektus ezt némileg kompenzálta, de ne feledjük, a jobboldali szavazók klasszikus tudatossága az alkalmi jobboldalra átszavazó választók tömege miatt jóval kisebb! Véleményemet az is alátámasztja, hogy az utóbbi két országgyűlési választáson a Fidesz óriási mozgósítási potenciált bevetve mindig erősödött, a részvételt is növelve vagy „szinten tartva”. Azaz a második fordulós mozgósítás leginkább a „jobboldali” választókat érintette. Ami deduktíve arra a következtetésre visz, hogy ezúttal a mozgósítás nem sikerült az első forduló alkalmi Fidesz-szavazói körében.
Lehetséges az is, hogy a szocialista szavazók a már eldőlt választások miatt nem mennek el. Ennek ellentmond, hogy szinte minden körzetben csökkent a részvétel az előzetes adatok szerint, azokban is, ahol az MszP visszaléptette jelöltjeit, azokban is, ahol nem.
A harmadik lehetőség, hogy a második fordulós választásokra mindenki nagyjából arányosan kap majd kevesebb szavazatszámot, azaz az arányok nem változnak. Szép kirándulóidő van, inkább kimennek „a zemberek” a szabadba. Ez viszont csak a kevésbé elkötelezett és kevésbé tudatos szavazókra illik, ami megint csak a kisebb biztos, stabil szolid szavazótáborral rendelkező pártokat gyengíti, nem pedig azonos arányban tartja távol a polgárokat.
Az szintúgy alighanem hozzájárulhat a kisebb részvételhez, hogy a kieső pártok szavazói nagy arányban maradnak távol. Amennyiben az MszP eredményei romlanak, az vélhetőleg az MDF szavazóinak távolmaradását jelenti. De mivel jóval nagyobb az előző fordulóhoz arányított részvételcsökkenés, ez kevés volna magyarázatnak. Vélhetőleg – amennyire a részvételi adatok eddig ismerhetőek innen-onnan körzetenként - az LMP és a Jobbik szavazói is nagy arányban maradnak távol azokban a körzetekben, ahol a saját jelöltjük kiesett, legalábbis erre mutatnak a jelek. Ez – a másodlagos preferenciák ismeretében – szintén a Fidesz esélyeit csökkentheti.
Mielőtt kijönnek az eredmények, hadd előlegezzem meg: azokban a körzetekben, ahol „piszkos kampányt” folytatott a szocialista párt, ez a körzetek elvesztését eredményezhette, a budapesti evk-ben talán még az LMP is csökkenthette a hátrányát pl. Szanyi dr.-ral szemben.
Persze lehet, hogy nagyon pofára esek a találgatással. Sokfelől hallani, hogy a Fidesz aktivistái szántottak az elmúlt két hétben, miközben szekfűs Attila ígérgetett ilyesmit, de ő és a Jobbik nem tett effélét...
Érdemes megtekinteni azokat a választókerületeket, ahol a szocialisták visszaléptek az LMP javára. Ebből is lehet következtetést levonni arra vonatkozólag, hogy milyen esélye lett volna egy esetleges nagyobb visszaléptetés esetén a kétharmad megakadályozásának. (Azt kevésbé láthatjuk majd, hogy az LMP visszalépése mennyit nyomott volna a latban, mivel ilyen körzetet nem ismerünk, így evvel kapcsolatban csak a Forsense preferenciavizsgálatai maradtak mint rendelkezésünkre álló források. Azok azt mutatják, hogy az LMP visszalépéséből a Fidesz többet profitált volna, mint az MszP!)
Ezen kívül érdekes lehet, hogy a Jobbik választói mennyire lesznek fegyelmezettek, és nem túl komoly, de érdekes kérdés, hogy – amennyiben lesz ilyen – melyik körzeteket veszti el a Fidesz, mivel ez a töredékmandátumok mennyiségét komolyan befolyásolhatja.
A kétharmad szinte garantált, persze ha valami valószínűtlen ok folytán egy-két szavazattal csússzák, akkor is meg tudják majd teremteni maguknak a fiúk a minősített többséget néhány ellenzéki képviselő „meggyőzésével”.
Komoly kérdés tehát – az „izgalmas” egyéni választókerületeken túl – általánosan, tendenciái szempontjából, akár a közelgő önkormányzati választásokra tekintettel is az MszP szavazók voksolási hajlandóságának változása, a Fidesz alkalmi választói rétegének kitartása, az LMP és a Jobbik szavazóinak tudatossága és elkötelezettsége.
Ezeket az arányok változásait nyomon követve érdemes figyelemmel kísérni. Talán a kétharmad – az általánosan elterjedt vélelemnél kisebb jelentőségű - kérdésénél is érdemesebb.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr801950701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása