Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

A bohóc tévedett kicsit

2010.04.26. 01:57 | Treuga Mei | Szólj hozzá!

Előző posztomban kicsit leegyszerűsítettem a képletet. Nem is kicsit: nagyon! Megkockáztatom: nagyokat tévedtem. Bár az alaptendencia - ha kisebb mértékben is - mégis bohócjóslatomhoz hasonló.

 

Az mindenképp árulkodó, hogy a budapesti körzetekben a Fidesz előnye némileg csökkent, a választók jelentős része vagy az új kormány mellett szavazott (kisebb mértékben, mint az első fordulóban), vagy az az elleni legesélyesebb jelöltre, a szocialistára (még kisebb arányban). Feltűnő ugyanakkor, hogy abban a néhány körzetben, ahol az MSzP visszalépett az LMP javára, komoly mértékű volt az átszavazási hajlandóság, noha így sem tudták megszorítani a fideszes jelölteket.

Ez egyrészt arra enged következtetni, hogy a kétharmad elleni voksoknak komoly gyűjtője lett minden egyedül állva maradt LMP-s jelölt, másrészt arra, hogy ahol egyetlen ellenzéki erőként jelenik meg, ott - Budapesten - az MSzP jelöltjeivel bőven összemérhető, akár azt meg is haladó szavazatszámot kapnak az ökopárt jelöltjei. A Jobbik vidéki támogatottsága - minden ellenkező híreszteléssel ellentétben - nem csökkent, az aktív szavazói arány nőtt is némileg, Molnár Oszkárt sem sikerült kipattintani a nyeregből.  Ez középtávon azt is eredményezheti, hogy a szocialistáknak komoly kihívója lehet a radikális, ugyanakkor szélsőségeket elutasító új alakulat az ellenzéki munkában, a jobboldalról pedig szintén állandó, hosszú távon jelen lévő ellenzék várható az új kormány számára.

Amennyiben Vona Gábor betartja ígéretét, és a Jobbik a Parlamentben is "azt folytatja, amit eddig tett", könnyen kerülhet önellentmondásba, ami a közép felé tendálásnak köszönhető szavazóinak elvesztését is eredményezheti. Ez a bipoláris pártrendszer eltűnése mellett a középpártok egyensúlyrendszerét is eredményezheti. És ebben a csoportban találhatja magát a Fidesz is, ha a rendkívül nehéz gazdasági és társadalmi folyamatokkal négy év alatt nem tud igen hatékonyan megküzdeni.

Ha a forradalom emlegetése túlzó retorikai fordulat is Orbán Viktor részéről, pártpolitikai rendszerfordulatot talán tetten érhetünk a most lejátszódó folyamatokban.

Mostantól drukkoljunk a jó kormányzati teljesítményért. A kapitalizmus ciklikus válságainak egyik legdurvábbika kellős közepén vagyunk, globális rothadás a nyakunkon, most nagyon jó kormányzati teljesítményre van szükség.

A magam részéről nagyon bízom benne, hogy a leendő miniszterelnök és csapata végre tovább lát az észak-balkáni lángoktól öletünk mocsarán (i. m. Fülig Jimmy).

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr851951649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása