Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Hogyan ágyazzunk meg a korrupciónak? (I. lecke)

2010.07.13. 02:14 | Treuga Mei | 19 komment

Címkék: maffia korrupció alkotmány pártfinanszírozás bankadó átláthatóság járai zsigmond transzparencia borkai civil mozgalom kampányszámla cselédtörvény

Kezdjük a mellékessel ma is! A Tisztelt Ház kétharmada egyszer sem hagyja magára holdudvarának nagyjait. Hál' Istennek! Szegény Zsigájuknak (a Járainak) nem kell kinyögnie a bankadót, amivel sanyargatnák, ha túl régen alapította volna biztosítóját, és amivel – Európán belül, köszönhetően a renyhe, engedékeny, fogyasztóellenes szabályozásnak, még a válság idején is az egyik legnagyobb adózás utáni nyereséget hozó országban - a régebbi bankokat és biztosítókat megfejik (tiszta, egyenlő feltételekkel adott piaci verseny, így szép ez!). Meg a polgármesteri poszt betöltésének feltételeit is elvtársukra szabják.

Ez utóbbi persze némileg súlyosabb ügy, mert az új, megszavazandó Alkotmány szövegét piszkálják meg rövid távú érdekekért, ami az alapokmány komolyságát éppúgy megkérdőjelezi még elkészülte előtt, mint koherenciáját. Nem a gátlástalanság a gond – az csak irritáló, legföljebb megint veszítenek két százalékot, kit érdekel?! –, hanem az akár önérdeket is fölemésztő rövid távú szemlélet. (Jó példa erre a háztartási alkalmazottak tartása iránti megértő tapintat. Igazán itt volt már az ideje, hogy a zsebbe csúsztatott, adózatlan pénzzel kiszúrt szemű rászoruló nyomorultak további cselédsorban tartása esetén már ne is kelljen félnie a békés bourgeois családoknak a büntetéstől! Az új törvény kiszorítja a háztartási munkavállalókat a nyugdíj- és az egészségbiztosítási rendszerből. De sebaj! Végre legális lesz havi egy ezresért – micsoda bevétel ez a költségvetésnek! – a takarítónő, a bejárónő, a cseléd, a lakáj, az inas és a szobalány tartása! Éljen az esélyegyenlőség!)

De nem ez volt a szavazófülkék forradalma következményeként szárba szökkent törvénykezési revolúció csúcsa tegnap. Hanem a pártfinanszírozásról szóló törvény.

A pártokra mindenki úgy gondol, ugye, hogy a rusnya politikusok rút fészekalja, a csúf élősködők ronda keltetője. Ami talán nincs is messze a valóságtól. Így nyilván népszerű ötlet, hogy ne is adjunk nekik pénzt, mer' nem érdemlik adóforintjainkat.

Csak hát a képlet bűbájosabb: ha nem kapnak adóforintjainkból, alternatív források felé kell nézniük, azaz szereznek titokban magánforrásokból. Tőkeerős cégektől és gazdag barátoktól, üzletfelektől, tettestársaktól. Szóval nem kizárólag önzetlen adományokból! Nagyobb – néhány tízmilliós – összegnek gyakorta megvan az ára. Nevezhetjük az ilyesmit mondjuk korrupciónak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(A kép csak illusztráció...)

 

 

 

Az új pártfinanszírozás, ami csökkenti az állami forrásokat úgy 15%-kal, nagy eséllyel azt eredményezi, hogy még kevésbé lesz átlátható az, ki melyik pártnak mennyit adott, és mit kért érte cserébe. Mert kell majd a zsé, és nyilván azok a pártok, amelyeknek kialakult a finanszírozási hálózata (mit tudom én: önkormányzati, települési vagy állami megbízások és vásárlások, esetleg különböző, immáron – az új törvény óta – független, így ellenőrizhetetlen szervezeteken keresztüli privatizáció), könnyebben kaphatnak némi ellenszolgáltatásért, finanszírozásért cserébe ezt-azt a jövőben. Persze ez mind csak elméleti lehetőség, síró síneken siettetőnk bűvös ege alatt ilyesmi soha be nem bizonyosodott!

A pártok tehát minél kisebb összeget kapnak az államtól, annál inkább ki vannak téve a finanszírozási nyomásnak, az egyéni érdekek eluralkodásának a közösség érdekében kialakított pártprogramok megvalósításával szemben. Azaz a közösségi javak és érdekérvényesítő eszközök privatizálásának (egyénivé tételének, kisajátításának) esélye nő. Nyilván az is szükséges volna, hogy teljesen átlátható, ellenőrizhető legyen a számla, és szabálysértés esetén valóban büntethető legyen a párt és a finanszírozó. És nyilván az is, hogy csak magánszemélyek és limitált összegben (mondjuk 50.000 forintig maximálva) támogathassanak pártokat. Meg persze az sem volna rossz, ha a kampányokat (virtuális és valós) térben keretek közé szorítanánk. Akkor ugyanis nem volna mód az álcivil szervezetek mögé bújva a közösség tereinek pártpolitikai kolonializálására (kb. eluralására)...

Persze ez – ez után a finanszírozási indítvány után – nagyon távol került. Népszerű, de minden megfontolt döntéssel szembemenő alapokon álló törvény lesz belőle. (Még a Civil Mozgalom is valami ilyesmit akart, amit most benyújtottak, mert a jó szándékú Seres Mária nemigen értette meg, hogy sok milliárd korrupcióra elfolyó közpénzt spórolhatunk meg néhány milliárd állami pártszubvencióval.)

Megint sikerült egy demokratikus elvekkel szembeni, hosszú távon is előnytelen törvényt elfogadniuk.

És ezt előbb-utóbb tömegesen is megértik a választók.

Szavazatokban mérhetően sokan.

Csak az a kérdés, mire szavaznak majd.

 

Ui.: A kilakoltatási moratóriumról és az örökösödési illetékről meg az öröklött vagyoni előjogokról talán majd a következő bejegyzésben...

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr202147988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kaszakő 2010.07.13. 23:41:55

Akkor ugyebár perkáljunk frissen a politikusoknak, különben kilopják a szemünket. Adjunk nagy lóvét az MNB elnökének, mert egyébként lelép a kasszával. Adjunk negyvennégy féle címen segélyt a cigánynak, különben rabolni fog. Meg a rendőrnek is adni kell, mert nála fegyver van, és ki tudja... És persze nehogy má hozzányúljunk a bankokhoz, mert ha nem jutnak hozzá az adózás utáni milliárdjaikhoz, még tán durcásak is lesznek... És ez így van rendjén, hiszen Demszky főpolgármester úr a Fővárosi Vízművek francia és német tulajdonosainak is garantálta a nyereséget. (t.i. ha az éve nyereség a garantált szint alatt marad, akkor a főváros az "kipótolja") És nagy lóvét az adóellenőrőknek, különben szegények kénytelenek lesznek korruptak lenni.(Mert egyébként nem lennének ám, de hát muszáj)
Én nem vagyok politikus. Cigány se. Meg bankár, rendőr, francia, német, meg adóellenőr se. Nekem annyi...

hodara 2010.07.13. 23:44:02

Minek írogatsz posztot ha hülye vagy???????
Most ágyaznak meg a korrupciónak????Te hát mi volt eddig?
A háztartási alkalmazottak eddig szerinted bevoltak jelentve?Ne legyél már idióta.Megvan a lehetőség,hogy bevalja jövedelmét és fizesse adót nyugdíjjárulékot.Csak úgy tolongani fognak ezért.
Igazad van kell a pártoknak a pénz adjun 10 szer ennyit.MSZP ajelenlegi finanszírozás mellett is tömte a pártkasszát BKV,Zuschlag .De azért lesz az egész mert most csökken ez az összeg.Az lenne a normális ha ebből az összegből megoldanák.A kampány olyan sokat nem változtat az eredményeken.
Ember hülyeségeket írogatsz,unatkozol vagy pénzelnek ezért?

hodara 2010.07.13. 23:46:09

@kaszakő: Igazad van ecsém.Már nagyon sok elmebeteg baloldali posztot olvastam de ez viszi a prímet.

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.14. 00:03:38

A háztartási alkalmazottakról, mint "rászoruló nyomorultakról", akiket a burzsoázia foglalkoztat: kérlek szépen, ha én a már egyszer (kétszer, háromszor) adózott jövedelmemből merészelek mondjuk uszkve kéthetente hívni egy takarítónőt vagy egy bébiszittert akkor én már őt rabszolgasorban tartom? Én, aki leadóztam ezt a pénzt, amit ő zsebre tesz adómentesen? Hogy is van ez?
Már megbocsáss, de miért én lennék büntetve, hanem jelentem be, miért nem ő? (ő, aki egyébként még jár havonta 10-15-20 helyre is adómentesen rászorulni)
A következő kör az lesz, hogy ha elmegyek nagybevásárlásra, azt be kell jelentenem, és abból százalékot fizetek még pluszban az államnak?

"a cseléd, a lakáj, az inas és a szobalány tartása"

Mondd, nem fáj a demagógia?

stratez 2010.07.14. 00:30:37

Ja persze, amíg nem vonták el a 15%-ot, addig nem lopták ki a szemünket, azért van a szociknak saját börtönválogatottjuk, ahol persze nem a legjobbak szerepelnek, azok továbbra is ott ülnek a parlamentben.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.07.14. 00:51:28

„ha nem kapnak adóforintjainkból, alternatív források felé kell nézniük, azaz szereznek titokban magánforrásokból.”
Így is.
Viszont ettől kezdve nehezebb megmagyarázni a lé eredetét, és remek sumákolások, ügyészségi sunnyogások gondoskodhatnak a minőségi szórakoztatásunkról.

Úgy egyébként továbbviném a témát egy kicsit. Egyáltalán ne kapjanak a pártok állami pénzt. Semennyit se.
Ha meg már ebbe ilyen jól belejövünk, akkor talán a pártok ifjúsági szervezetei, vagy a történelmi és nem annyira történelmi egyházak se.

Éldegéljenek meg a tagság támogatásából, azt meg ellenőrizze szorgosan az APEH, legalább olyan lelkesen, mint minket. Ilyen egyszerű.

Treuga Mei 2010.07.14. 01:28:00

@kaszakő:
A közszolgákat jól meg kell fizetni, a versenyszféra szintjén, mert lehet, hogy a korrupt akkor is korrupt lesz, de a tisztességes fizetésért már könnyebb megkövetelni a tisztességet. A kis fizetés esetén "beépítettük" a korrupciós jutalékot.
De mint jól látható, posztom nem a közszolgákról szól, hanem a pártfinanszírozásról. Arról, hogy a pártok finanszírozását nem dobjuk oda a gazdagok, a nagytőkések és a multinacionális cégekkizárólagos érdekei számára. Mert ha kevés pénzt adunk nekik és nem szabályozzuk a működésüket, nyilván a legtöbbet fizetők - nagytőkések, multik, gazdagok - érdekeit kezdik el képviselni. Azaz rosszabb lesz a helyzet, mint a vagyoni cenzus idején.
@hodara:
Nem tudom, mennyire vagyok hülye, de a minősítgetéseidet szerintem fogd vissza! Bár a poszt a pártfinanszírozásról szól, szívesen vitázom a cselédek adózásáról is, ha ragaszkodsz hozzá! (A tehetősebb középréteg a depriváció - kb. lecsúszás - közelébe került rétegek számára alacsony órabérű jövedelmet biztosít, majd rájuk bízza, hogy fizessenek belőle nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot. Életszerű fölvetés, gratulálok! Kicsit ugyan unom, hogy a tehetősebb rétegek mindig kifejtik, hogy az ő bérrabszolga-tartásuk hunánusabb a Suzukiénál, de azért mindig öröm eredeti gondolatokat olvasni!)
A fölvetésem épp arról szólna - ha két hülyézés közt funkcionális analfabetizmusod háttérbe szorításán is fáradoznál, látnád -, hogy ne lehessen több Zuschlag és Hagyó! Arról szól a szöveg, hogy miközben növeljük a pártok támogatását, növeljük átláthatóságukat is, valamint azon peremfeltételeket, amelyek kiskapukat nyithatnak, szigorú szabályozással közösségi ellenőrzés alatt tartjuk. Azaz csak az átlátható pártkasszán keresztül, csak látható adományozók pénzéből, egyenlő feltételekkel juthatnak forráshoz.
@Cyr:
Adózott jövedelem után adózol tovább, amikor ételt vásárolsz (ÁFA), amikor cigit veszel (jövedéki adó), stb. Az adózott jövedelmed, amennyiben társadalmilag, környezetileg, stb. negatív externáliákat hordozó termékre vagy szolgáltatásra fordítod, egyéb adók alá kerülhet még. Ilyen negatív externáliának tekinthető az, ha polgártársaid egyikének a jogosultságszerzési esélyét minimalizálod.
"A következő kör az lesz, hogy ha elmegyek nagybevásárlásra, azt be kell jelentenem, és abból százalékot fizetek még pluszban az államnak?" Pillanatnyilag is fizetsz, vagy amennyiben nem, ÁFA-csaló vagy... )-:
@stratez:
Egyetértünk. Ha a linkeket nyomon követted volna, látnád, hogy erős a gyanúm arra, hogy a szocialisták nem épp a kalsszikus grállovagok...
@Vérnűsző Barom:
Így kevésbé. Valamint így könnyebben elvárható a tisztesség a részükről. Lehet úgy tenni, mint ha a régi parlamenti pártok "alternatív" financiális háttere nem volna lucskos a korrupciótól, de (grippenek, Páty, autópályák, Centrum Parkoló) eljutottunk oda, hogy időnként ugyanabban a buliban érdekeltek, ami elkeserítő! A cél az, hogy az ilyen pénzekért üljék le a megfelelő emberek a megfelelő évnyi büntetést, és korrekt, egyenlő esélyen alapuló verseny kezdődjék a pártok közt.
Ez a mostani szabályozással nem lehetséges.

anyádbogár · http://www.apadhuzzonafaszara.com 2010.07.14. 06:00:55

ne már... védelmi pénz gyanánt menne az egész? egészen hasonlít már a szervezett bűnözés módszereihez. ha azt akarod, hogy ne károsítsanak meg valakik, inkább fizess nekik valamennyit... akasztófára az összes pártot! amelyik nem képes tagdíjakból fenntartani magát, az ne is működjön! egyébként is megszüntetném a parlamentben a pártfrakciózást, meg a területi és országos listákat. olvastam egy jó kis könyvet (thea beckman - amazónkirályfi), amelyben az egyik szereplő megpróbálta elmesélni a "kevésbé civilizált" embereknek, hogy mi szükség van a pártokra. próbálta, próbálta, aztán rájött a kérdés jogosságára...

Lúdtalp 2010.07.14. 06:46:11

:) Fel vörösök proletárok! :) Örülök hogy a munkásököl lecsap a burzsoákra végre :) Hogy te mekkora sutyerák vagy.

ácsi gitár 2010.07.14. 06:58:17

Nézd meg a DÖGEI Polgármesteresetét FIDESZES esetét
Uniós pénzt nyultak le 20 millát felfogadott egy FIDESZES sztár ügyvédet HAJZER LÁSZLÓ és 3éve nem tudnak egy elsőfoku itéletet hozni mert nem megy el a tárgyalásra Kijelentette akkor lesz itélet ha Ő akarja. Weitz-et 2 milláért elvitték egy csomó embert kevesebbért elvittek VINCZE FERENC TIBORT csak mentik mindenből.
Amit nem tudsz elintézni pénzel intézd el k..va sok pénzzel

gpetersz 2010.07.14. 07:07:57

Érdekes. A poszt kimondottan jó. A FIDESZEs kommenter brigád (itt is megjelenve) meg véresen kikéri magának, hogy az Ő szentjeit az előzőekkel egy lapra tegyük. Ha lenne eszük (maradjunk a feltevésnél, hogy valamikor kiskorukban volt), akkor látnák, hogy OVi csapata, TANULVA az előző 8 évben uralkodó tolvaj-rabló banda bukásán, azon munkálkodik, hogy ŐK MAGUK NE bukjanak ebbe bele. Nade nem úgy, hogy nem lopna, hanem úgy, hogy 1.) ne látszódjon 2.) ne lehessen törvényileg megfogni.

Ez a szép a dologban. Moslékország.

kicsijuti 2010.07.14. 07:12:23

Ekkora baromságot már rég olvastam. Ez már tényleg az a a kategória hogy tökmindegy mitcsinlál a viktor az csak szar lehet.

@gpetersz: Inkább téged vakít el a gyűlölet.Aki egyetért a pénz elvonással az csak fideszes lehet? Egyszerű vagy mint a százas szög...

csoko20 2010.07.14. 07:20:02

Orbán Viktor nem hazudik, mert aki hazudik az lop is.

NEMZETI ÜGYEK POLITIKÁJA 2010, 51.o.:

"SOKAN ÉRZIK ÚGY, MA A KORMÁNY EGY BŰNSZERVEZETHEZ HASONLÍT, AMELY FOSZTOGAT
ÉS SZÉTESIK A KORRUPCIÓTÓL. ÁLLMI ÉS KORMÁNYZATI SZERVEZETEK MAFFIASZERŰ
MŰKÖDÉSÉT HALLJUK ÉS TAPASZTALJUK. A szocialisták elszámoltatásának fontos eszköze a társadalmi nyilvánosság. Az elmúlt nyolc év egyetlenegy kormányzati döntése sem maradhat titokban,
ezért minden adatot, információt, szerződést nyilvánosságra kell hozni.
Meggyőződésünk, hogy A MAI MAGYAR TÖRVÉNYEK KÖVETKEZETES, SZIGORÚ BETARTÁSA
és betartatása is alkalmas a jogszerű elszámoltatásra."

NEMZETI ÜGYEK POLITIKÁJA, 2010, 93.o.::

"Ehhez vissza kell állítani a demokratikus
intézményrendszerbe vetett bizalmat: azonnal véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az igazságszolgáltatást politikai támadások kereszttüzébe
állítják, illetve hogy a KORMÁNY KÖZÉRDEKŰ ADATOK NYILVÁNOSSÁGRA HOZATALÁT
akadályozza SAJÁT AMBÍCIÓITÓL VEZÉRELVE, és végül vissza kell adni a tisztességes munkával elért eredménynek járó tiszteletet és erkölcsi támogatás."

lüke 2010.07.14. 07:30:34

elvtársak !az ellenség nem alszik
tudjátok?

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2010.07.14. 07:35:13

A pártok bűnszövetkezetek. Mindegyik. Mindegy mennyi pénzt kapnak, bűnszövetkezetek maradnak.

Az összeset be kellene tiltani, a 200 legnagyobb település delegáljon 200 visszahívható köztiszteletben álló embert az országgyűlésbe és kész.
Az államigazgatási pozíciókba pedig pályázat útján kell szakembereket kinevezni.

Ami most van, az nem népképviselet. Ki képvisel választópolgárt most a parlamentben? Talán az egy független Molnár Oszkár.

A többi? A frakcióvezetőtől tudják meg, hogy mit kell szavazni? Mit képviselnek ezek az emberek? Választópolgárt, vagy pártot?

Ezeknek a pártoknak több pénzt? Minek, hogy még több ilyen agymosó blogot tudjanak pénzelni, azért?

soproni1 2010.07.14. 07:48:18

Szegény Molnár Oszkár se ma kezdett el inni.

Amugy meg igazuk van a korrupt embereknek. Én is a haverjaimat juttatnám először munkához ( mint ahogy most is ). Szerintem tisztességes ember nem létezik, mindenki másban aljas . Erre jó példa Tőkés László, akit hogy szerettünk a romániai forradalom alatt, most meg kiderült róla, hogy a családját milyen rettegésben tartotta. Messziről a szar sem büdös.

kpityu2 2010.07.14. 08:08:26

Mekkora az az összeg amitől kezdve már nem korrumpálódnak a politikusok ?

Cyr · http://gyermekszoba.blog.hu 2010.07.14. 09:14:20

@Treuga Mei: "Ilyen negatív externáliának tekinthető az, ha polgártársaid egyikének a jogosultságszerzési esélyét minimalizálod."

Bocs, megtiltom talán neki, hogy bevallja ezt a jövedelmet és számlát adjon nekem róla? Mert akkor minimalizálom ugye a feketén dolgozó iparosok esélyeit is, én a gaz...

Nem tudom, ismerek bébiszittereket, akik 2000 Ft-os órabérért dolgoznak. Takarítás 1500 Ft/óra. Annyira rosszak az esélyeik? Ha napi 6-8 óra munkával nem képes magát bejelenteni a feketén megszerzett jövedelméből, nehogy már én legyek a hibás, mert csúnyát mondok. Nehogy már sajnálni kelljen őket.

A vásárlás után fizetendő pluszadót úgy értettem, hogy a megvásárolt áru árában benne foglaltakon felül. Csak úgy. A tényért, hogy megejtetted a dolgot.

aritus 2010.07.14. 09:19:56

A blog írónak igaza van, de kevesen értik. Az itt hozzászólók közül:(((. Azt kihagytad, hogy ez az új törvény nemcsak a korrupció további melegágya, hanem a kisebb és új pártokat lényegileg megöli. Hozzáadjuk az új választási törvényt, ami szintén ezt a célt szolgálja a kompenzációs lista nagyon erős szűkítésével. Mennyivel egyszerűbb és népszerűbb az, hogy minden politikus egy korrupt disznó, és minden párt korrupt és disznó. És abba nem belegondolni, hagy azért lehetnek ilyenek, mert nincs normális pártfinanszírozási törvény, amivel ellenőrizhető és felelősségre vonható az a párt, politikus, aki törvényt szeg.Helyette ezt kajálják be sokan: Ne adjunk az élősködnek pénzt! Tényleg minek kellenek pártok? Az adófizetők pénzéből????? Elég egy párt, nem?
süti beállítások módosítása