Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Egy lap

2011.07.04. 09:46 | Treuga Mei | 2 komment

Címkék: orbán viktor ügyészség szakszervezetek mszp kongresszus fidesz kongresszus centralizált erőtér új btk

Vannak országok és vannak pártok, ahol a centrális erőtér és annak megtestesítője 99,9%-os többséggel győzelmet arat. Az az egy ezrelék „ellenzéki erő” mindig jól mutat a demokráciának és a különböző érdekek és értékek artikulációjának a manifesztálására.

Itthon még nem tartunk itt. Két ezrelék még hiányzik ehhez. A legutóbbi egyik pártkongresszuson az elnökjelölt 99,7 %-os támogatással nyerte el újra hivatalát. Az elnöksége összetétele is változatlan és az általa ajánlott maradt.

Miközben a szocialista párt nagypárti működésének foglya maradt, így kibeszélő show-vá teszi belső ellentéteit, ami további hiteltelenedését eredményezi, komoly büntetőügyi folyamatok is elindultak. A volt szocialista titokminiszterek egyre csak őrizetbe kerülnek, ügyészségi vizsgálat folyik ellenük. Az az ügyészség nyomoz ügyükben, amelynek az immár kilenc évre kinevezett Polt Péter a vezetője. Polt Péter, aki még 1998 és 2002 közt, az első Orbán-kormány idején szintén ezen tisztséget betöltve jelentette ki bizonyos nyomozások megindítását hiányoló kérdésekre, hogy az ügyészeknek is alkotmányos joguk hülyének (értsd: vaknak) lenni. Akinek részrehajlását sokan vélelmezik eddigi tevékenysége alapján – ami nem épp a köztársaság intézményrendszerbe vetett bizalom záloga. Nyomoz, és közben egyre nagyobb – időnként az Alkotmánnyal ellentétesnek ígérkező – jogköröket és hatásköröket kap. Az, hogy Szilvásy György ex-titokminiszter, akit szintén kihallgatnak, időnként közvetlen pártpolitikai vagy gazdasági célokra használta a szolgálatokat, eddigi szereplései alapján kétségtelenül nem kizárható. A mód és az eszközrendszer azonban, ahogyan az ügyészség megkezdte az ügyet, lehetőséget teremt a – könnyen lehet, valóban csupán bűncselekményekre vonatkozó – nyomozás politikai üggyé formálására az érintettek részéről. Akár politikai mártírt is kreálhatnak így Szilvásyból. Mint Putyin az oligarcha Hodorkovszkiból.

Szerencsétlen eszközök. Kevéssé is célravezetőek. Ahogy a munkavállalói érdekképviseletek megrendszabályozási kísérlete munkajog-változtatási tervekkel és a párbeszéd minimalizálásával. Ne feledjük, a ma megkezdett tárgyalások előtti durva gesztusokat és azt, hogy így olyan akusztikája lett a végül megkezdett munkának, mintha a nagy demonstrációfolyam és a komoly szakszervezeti készültség kényszerítette volna ki az amúgy is tervezett tárgyalóasztalhoz ülést! Ez presztízsveszteség a kormánynak.

Túl gyakran tesz föl egy lapra mindent a jelenlegi koalíció. És evvel nem csak az ország, de pártjaik számára is komoly kockázat alakul - bár az előbbi sem elhanyagolható szempont. Mi történik, ha a pártelnök-miniszterelnök népszerűsége a megszorítások várható hatásai miatt – bármennyire is el kíván szakadni szimbolikusan ezektől verbálisan és azáltal, hogy delegálja ezek bejelentését – nagy mértékben csökken? Mi történik, ha ezt a konfrontatív politikát nem csupán elutasítja, de végül személyével is azonosítja a választók széles rétege? Mi lesz, ha nem csupán egy harmincöt-negyvenezer fős, a rendszerváltás óta – a kétmilliós 2006-os Kossuth-téri gyűlést nem számítva – legnagyobb demonstráción, a  rendvédelmis tüntetésen zeng az „Orbán, takarodj!”, hanem – mint 2007-től Gyurcsányról  általánosan – a jelenlegi kormányfőről is megvető baráti, családi megjegyzések lesznek elterjedtek a békés vasárnapi ebédek alkalmával? Ami nem kizárható.

A centralizált demokrácia szíve, a centralizált Fidesz pártszerkezete arra predesztinálja a sajátos, tekintélyelvű kultúrán szocializálódott választói tömegeket, hogy mind a hála, mind a gyűlölet egy szimbolikus személy iránt alakuljon ki. Amennyiben egy pártot szinte kizárólag vezető tisztségviselője jelenít meg, ez a pártnak (pártcsoportnak) is meghatározza további sorsát.

A Fidesz továbbra is mindent egy lapra tesz föl. És nem biztos, hogy az adu ászra.

Orbán Viktor pártelnök pozícióját 99,7 %-os támogatással erősítették meg. Az eredményhez a szerző ezúton is gratulál.

 

Ui.: De mi lesz, ha megbetegszik - mint szegény Chavez?

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr783036814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

piefke 2011.07.04. 11:27:37

Abszolút laikus kérdés: ha egy főügyész "vak és hülye" (ahogy írod) és ezzel aktívan segít elszabotálni-elaludni ügyeket, akkor ezzel vajon nem éppen ő követi el azt a bűnpártolást, amelyet most Laborcz nyakába varrnak?

További abszolút laikus kérdés: ha 2014 után egy más összetételű kormány lesz, amelynek feltűnnek a korábbi "vakságok és hülyeségek", akkor vajon nem ad-e ennek az új kormánynak eszközt a kezébe a 9 évre kinevezett-bebetonozott főügyész eltávolítására az előbb felvetett bűnpártolás? Hiszen egy köztörvényes bűnnel meggyanúsított személy nemigen tarthatja meg a főügyészi pozíciót?

(Figyelem, kommentőrök: KÉRDEZTEM és nem állítottam!)

Treuga Mei 2011.07.04. 15:16:42

@piefke:
A gond az, hogy ha igazad volna, akkor is elévült a vélt bűncselekmény...
süti beállítások módosítása