Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Rög, való, következetesség

2013.03.04. 22:56 | Treuga Mei | Szólj hozzá!

Címkék: felsőoktatás költségtérítés diploma közoktatás röghöz kötés hallgatói szerződés munkaerő-piac Professzorok Batthyány Köre

Igaza lehet a Professzorok Battyány Körének a hallgató szerződések ügyében.

Amint a költségtérítés tekintetében is.

Werbőczy 1514-ben írott, szokásjoggá vált, méltán nagyra becsült törvényi munkájának XXV. cikkeje – és még jó tizenegy cikkely – határozta meg a renitens jobbágyok büntetését.

Sajnos mára csupán a gazdasági szankciók eszköztára maradt a jobb korokban érdemesebb eszközök helyett.

A diplomát szerzett állampolgárok hozzáadott értékben, adóban, egyebekben átlagosan tizenkétszeres bevételt jelentenek az állam számára képzésük költségeihez képest. Ám ez abban az esetben, ha a diplomát szerzett állampolgárok (jobbágyok) egy része elkószál idegen országokba, jelentősen csökken.

Gyakori hivatkozási alap a retrográd egyenlőségpártiaktól, hogy a diplomát szerzettek munkát vagy nem versenyképes jövedelmet remélhetnek hazánkban akár szakmájukban, akár képzettségüket hasznosító egyéb területeken.

De akkor miért akarnak tanulni a megátalkodottak?!

A kormány nagyon helyesen adminisztratív oldalról közelítette meg a kérdést. Az ösztönzőrendszerek leghatékonyabbika a kancsuka. (Nem összetévesztendő a hím ragadozóhallal!) Ebben az országban már az sem segít, hogy gyermekkorban megtanuljuk: itt élned, hallnod kell – hát ideje, hogy kényszerítő szabályozással is kieszközöljük kultúránk e becses gyöngyszeme eszmei mondandójának megvalósulását. Így bizonyosan beleég az új nemzedékek szívébe a hazaszeretet.

Fontos az is, hogy a diplomát szerzők hozzájáruljanak képzésük költségeihez – ha lehet, teljes egészében. Nem figyelmen kívül hagyható ugyanis, hogy a diplomát szerzettek – bár szakképzettségükben nem föltétlenül jutnak álláshoz – jóval kisebb arányban kényszerülnek a munkaerő-piac (l. még húspiac, emberpiac) kebeléről kiszorultak keserű kenyerén tengődni: a diplomás munkanélküliség – bár jelentős mértékben nőtt – még mindig elenyésző arányú az össznépességhez viszonyítva.

Az azonban sajnálatos, hogy a kormány – és a Professzorok Batthány Köre – megállt félúton.

Az érettségivel rendelkezők munkanélkülisége szintén jóval kisebb arányú, mint az érettségit meg nem szerzőké. Ezért ideje a költségtérítés rendszerébe bevonni a középiskolai rendszert is.

Továbbá figyelembe veendő, hogy a foglalkoztatásban résztvevők körében aránytalanul alulreprezentáltak az analfabéták. Azaz az általános iskolai oktatás is hozzájárul a munkaerő-piaci esélyekhez. Az az ellenvetés, hogy a közoktatás állami feladat, nem releváns: a foglalkoztatási arányok számai egyértelművé teszik, hogy jelentős jövedelmi előnyhöz jutnak az alapoktatásban sikeresen részt vett rétegek.

És persze kétharmad van: bármikor változtatható az állami (köz)feladat fogalomköre.

Ezért ideje megvizsgálni az alapoktatásban is a képzési hozzájárulás, valamint a tanulói szerződések bevezethetőségének kérdését.

ovoda1.jpg

 

Tandíjat, röghöz kötést az óvodákba!

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr875117125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása