Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Szabadság és biztonság

2014.10.06. 13:41 | Treuga Mei | 9 komment

Címkék: diktatúra szabadságjogok szociális biztonság életminőség

Szabadságjogok nélkül nem biztosított a szociális biztonság, és szociális biztonság nélkül nincs esély a szabadságjogok gyakorlására.

Ezt ugyan alapvetően axiómának vélhetjük, de valójában a tapasztalat ezt bizonyítja.

ejjelimenedekhely1592.jpgAzt, hogy a kiszolgáltatott, függő, szociális biztonságukat féltő tömegek sem szólásszabadságukkal, sem egyesülési, sem gyülekezési jogukkal nem élhetnek szabadon, ma jól láthatjuk. A fortélyos félelem megalkuvásokra, cselédmentalitásra, vazallusi létbe kényszerít. Ha a közösség erőforrásait privatizálják, és csupán kegyúri gesztusként osztogatnak az azt megérdemlő politikai csoportoknak, és eközben minden független erőforrást ellehetetlenítenek – akár büntetőjogi kategóriába tartozó eszközökkel –, a függés rendszere totálissá válik – mint a pártállami rendszerekben általában.

De ez fordítva is igaz. Bármilyen jó uralkodót kapunk is a nyakunkba, az elosztásban részt vevők, amennyiben állampolgári kontrollra nem kell számítaniuk, könnyedén fölhasználhatják – az uralkodó céljaival nem ellentétes érdekek határáig – saját célra (azaz privatizálhatják) az újraelosztás forrásait, vagy akár az eszközrendszert is saját anyagi vagy hatalmi célokra tervezhetik. Ez pedig a közösség jólétét és szociális biztonságát csökkenti.

Persze az is gond, hogy az uralkodó rendszerét kell elfogadnunk, nem pedig autonóm egyének közösségeként alakítjuk közösen a rendszert. Gond, mivel így az egyének, csoportok értékei és érdekei nem artikulálódhatnak. Akkor is gond volna, ha a jó uralkodó jobban tudná, mi kell a köznek – mert mégiscsak az egyének és csoportok szándékainak eredménye az, ami az egyének és csoportok által sajátnak érzett lesz, nem az, amit ajándékba kapnak mástól. De nincs, aki mindenkinél jobban tudja, ezért ez egy agyrém.

Vannak régiók, amelyekben az öntudatos, szabad és – anyagilag és tudásban – független állampolgárok tömegei nem engedik önmagukat kiszolgáltatottá tenni. Élnek szabadságjogaikkal, amennyiben bármi veszélyezeti őket. Kialakították eszközrendszerüket, mert nem kell félniük közvetlenül a függő viszonyoktól. És tudják, vagy legalábbis kultúrájukban megvan, hogy szociális biztonságuk vagy szabadságjogaik megnyirbálása, az azokkal élés ellehetetlenítése életminőségüket töri rommá.

Azok tehát, akik a szabadságjogok bármilyen szűkítését, a szociális biztonság lényegtelenségét, vagy mindkettő háttérbe szorítását – pontosabban a mai Magyarországon érvényre jutásuknak akadályozását – elfogadhatónak vélik, már középtávon is saját és családjuk életminőségét veszélyeztetik.

Itt jelzem tehát kedves kollégámnak, aki fölvetette, hogy egy diktatúra ebben az országban jobb volna a nem működő demokráciánál, hogy épp saját és gyermekei jövőjét dobná kukába.

És itt jelzem a Miniszterelnök Úrnak, hogy amikor félbolond fajvédők „nemzetközi konferenciáját” tartanának itt, annak betiltása vagy akadályozása az ő és gyermekei jövőjét abortálja.

Mint számos más tette is.

Mert csak egy szabad és szolidáris társadalom maradhat élhető. Ahol mindent mondhatunk és mindenkivel egyesülhetünk, de minden fenyegetés és minden agresszió nyomorulttá, emberi torzóvá teszi a piszkos szavak kimondóját a közösség szemében.

És ahol sem éhezni, sem fáznia nem kell senkinek. Ha nincs öntudatos tehetős polgári társadalom, az állam intézményei biztosítják a biztonságot.

Ahol a hatalmi helyzet nem teszi lehetővé a szociális kiszolgáltatottságot. Ahol a hatalom a szabad polgárok kontrollja alatt áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr926763945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.06. 14:02:14

A polgári társadalomban ugyanúgy van uralkodó, azaz eleve téves az alap kiindulópont. S a polgári társadalom ugyanúgy kényszer annak, aki benne kénytelen élni.

Treuga Mei 2014.10.06. 23:30:57

A poszt nem az Ön által fölvetett két problémáról szól. Legalábbis nem ezen aspektusairól.

bölcsbagoly 2014.10.07. 13:13:51

@Treuga Mei: Okoskodó libsike, az ember közösségi lény és közösségekben is él. A közösségben a jogok a kötelességekkel együtt járnak. Ha teljesíted a kötelességeidet, élhetsz a jogaiddal. Hogy egy közösség milyen szervezeti formát választ, azt megint ő dönti el. ha uralkodót akar, akkor azt. De amúgy egy elnöki kormányzás, vagy egy teljhatalmú miniszterelnök/minisztertanács vagy junta miben különbözik egy uralkodótól? Ha a többség ezt akarja, akkor ez lesz. Mintha ez lenne a demokrácia nemde?
Miért ne lehetne jó uralkodó, ha rossz lehet? Nem lehet egy közösséget jól vezetni?
A szabad polgárok is csak a törvényes kereteken belül és közösen gyakorolhatnak kontrollt a hatalom felett. Te összetéveszted- jó libsi szokás szerint - a szabadságot a szabadossággal, a kontroll gyakorlását az anarchiával.
De nem csodálkozom rajta, hiszen az az ember aki nem növi ki fiatalkori infantilizmusát, az infantilis marad öregkorára is. S egy utópiát (mint a kommunizmus, liberalizmus) komolyan venni= infantilizmussal!

Locassen 2014.10.07. 13:30:40

"az uralkodó rendszerét kell elfogadnunk, nem pedig autonóm egyének közösségeként alakítjuk közösen a rendszert. Gond, mivel így az egyének, csoportok értékei és érdekei nem artikulálódhatnak."

Itt a szerző alaposan összekeveri a hatalomgyakorlást az érdekképviselettel/érdekérvényesítéssel. Az előbbi mindig is egyszemélyi, vagy egy szűk csoport által gyakorolt uralom, államformától és -berendezkedéstől függetlenül. Az érdekartikuláció pedig a) nem működik olyan jól demokráciákban, mint azt esetleg hinnénk (ld. a nemrégiben publikált princetoni tanulmányt arról, hogy az elmúlt évben egész pontosan mely csoportok érdekeit mennyire vették figyelembe az amerikai törvényhozási munkában), illetve b) tekintélyuralmi rendszerekben is működik, csak korlátozottabban és jóval kevésbé nyíltan.

Egyébként meg a szabadság és a szociális biztonság egymás ellen dolgozó kívánalmak, az előbbi az állami kontroll leépítését, a másik meg az erősítését követeli meg - lehet persze okos egyensúlyt találni, de ahhoz meg kell egy külső faktor (sok olaj, gyarmatosító múlt etc.), amivel mérsékelt redisztribúció mellett is fenn lehet tartani a szociális békét.

Locassen 2014.10.07. 13:31:31

izé, erratum: "hogy az elmúlt 30 egynehány évben"

Rémbódess 2014.10.07. 14:19:31

@bölcsbagoly: "Ha a többség ezt akarja, akkor ez lesz. Mintha ez lenne a demokrácia nemde?"

A dolog több sebből is vérzik, de csak egyet mondok. És mi a helyzet akkor, ha a többség többé már nem ezt akarja? Akkor ráb...szott és lehet egyenesíteni a kaszát.

bölcsbagoly 2014.10.07. 14:41:22

@Rémbódess: A többség beismeri a tévedését és a következő választási alkalommal megbünteti azt aki becsapta! Ld. pl. a 2010-es választást!b (176 egyéni győztes jelöltből 173+1 fideszes volt, ősszel meg az egész ország narancsszinű lett, apróbb vörös pöttyökkel)). A kasza egyenesitésre bármikor, bármilyen indokot ki lehet találni!

Rémbódess 2014.10.07. 16:14:12

@bölcsbagoly: Itt most arra próbáltam utalni, hogy ha 2/3-dal bevezetik a királyságot dinasztikus örökléssel (ami ugye teljesen törvényes 1 2/3-ad birtokában) akkor hiába ismeri be a többség a tévedését, már csak kaszával lehet megbüntetni őket, mert következő választási alkalom, na az már nem lesz. Ezért nem szabad kiengedni a szellemet a palackból, mert nehéz utána visszagyömöszölni...

Rémbódess 2014.10.07. 16:15:58

És az előző példámban a királyság bevezetése tetszőlegesen helyettesíthető az eltorzított választási körzetekkel, a prezidenciális rendszerrel, ahol 20 évre választják az elnököt, stb. Mind ugyanennek a gondolatmenetnek a változatai, ahol a végén a választó azon jogát korlátozzák, hogy a leszerepelt bandát elküldjék a p...ba.
süti beállítások módosítása