Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Nemzeti kizsákmányolás

2012.06.06. 01:19 | Treuga Mei | Szólj hozzá!

Címkék: szabadságharc globális válság karvalytőke nemzeti tőke közmunka-program turultőke

Az elnyomás és a kizsákmányolás nem a nemzeti színű sallangok függvénye.

 

A karvalytőke nem rosszabb a turultőkénél. Éppoly rossz és éppoly elfogadhatatlan a társadalom fölötti uralma.

 

Vannak boldogabb országok, ahol a közösség egyetértésre jutott abban, hogy nem lehet bármit megtenni polgártársaikkal. Akkor sem, ha munkavállaló, akkor sem, ha munkanélküli, akkor sem, ha hajléktalan.

 

Itthon beindult a közmunka-program. Néhány riport bemutatja az ott dolgozók mindennapjait. Azokét, akiknek nem jutott másutt munka. Akik nem csupán a – néha, jobbára a képzetlenebb rétegeket alkalmazó cégeknél döbbenetes munkakörülményeket kialakító, ugyanakkor a törvényekre legalább figyelő – multinacionális cégeknél, de az ezeknél is rosszabb (szabadságot nagy arányban ki nem adó, valós bért be nem jelentő) hazai kkv-szektorban sem kaptak munkát. És akik a munkaerő-kölcsönzés – korunk rabszolga-kereskedelmének jogilag legitimált formája – által sem találtak megélhetést.

 

Megindult az a folyamat, amely a jelenkor jobbágyi rendszerét alakítja ki. (Az új, minden eddiginél döbbenetesebb munka törvénykönyvének hatályba lépése néhány hétre van tőlünk.) Nyakig benne vagyunk abban, hogy a tőke urai már a látszatra sem adnak, amikor a közösségre kényszerítik törvényeiket: törvényt írnak kényük szerint, mint Werbőczy, és már nem is titkolják ezt. A közepén vagyunk annak, hogy az új urak szolgáinak se védelmük, se kitörési pontjuk ne legyen többé – és nemzedékeken át megmaradjanak alávetett helyzetben.

 

Nem, ez nem rabszolgaság. Ahogy a piramisok építői sem rabszolgák voltak, csupán szabad paraszti státuszú alattvalók. Valahogy mégsem a a polgári egyenlőség talaján állt az a rendszer sem.

 

Kialakult egy rendszer, amelyben a jogszabályok és az állami intézmények a nemzeti tőke letéteményesei számára biztosítják a tömeges – gyönge képzésű és gyönge alapoktatást kapott, így kiszolgáltatott, szolidaritás- és érdekérvényesítés-képtelen, szolgaságba lökött – embergépek rendelkezésre állását. Nem kényszer-munkatáborban, mert nem fegyveresek őrzik az ajtókat. Nem fegyveresek, hanem az éhség és a fortélyos félelem.

 

Azt mondják, a magyar tőke jobb, mint a külföldi.

 

Egyrészt ritkán lehet már elválasztani a tőke nemzetiségét – a tulajdonlás által sem –, másrészt hazug beállítás, hogy az úgynevezett nemzeti tőke humánusabb, hasznosabb vagy értékesebb lenne társadalmilag – ha a tőke birtokosait nem kényszeríti semmi társadalmi felelősségre. A nemzeti öntudat önmagában még kevés.

 

A mostani történések nem szólnak másról, mint arról a sok száz éves atavisztikus, buta magyar ősi jussról, aminek biztosítását az uralkodó osztályok mindig is várták és elvárták a mindenkori hatalomtól, és ami oly sokszor járult hozzá e nemzet tragédiáihoz Trianontól a párizsi békerendszerig és az orosz bevonulásig.

 

A globális, személytelenedett és túlvirtualizálódott tőke láthatóan nem tudta fönntartani az önmaga konstruálta rendszerét – többek közt erről szól a mostani világválság. De a "nemzeti tőke" ezt a dilemmát nem oldja föl, csupán még tovább virtualizálja egy hazug kulturális fordulattal. Úgy tesz, mint ha büszkék lehetnénk, ha magyarok azok, aki még elviselhetetlenebbé teszik a szabadsághiányt.

 

Ez azonban csak egy eredményre vezetett. Hogy Orbánnak igaza lett: mára a szabadság már csak harccal elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr254568144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása