Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Szociális emancipáció: FNA

2014.06.05. 00:58 | Treuga Mei | Szólj hozzá!

Címkék: párbeszéd társadalom demokrácia emancipáció előjog FNA

Európában nincs nagy tere a kreacionizmusnak és a neoprotestáns fundamentalizmusnak. E tájat erősen megfertőzték azok a felvilágosodás szellemi forradalmából következő egyenlősítő eszmék, amelyek a XX. században – a volt Szovjetunió érdekszférájában – önmaguk paródiájaként hatalmi struktúrákat is kialakítottak. De a diskurzusnak betudhatóan mint eszmék a szabad társadalmakban mégis mélyen beágyazódtak a kultúrába. Így itt, a mi tájunkon a XXI. századra az ideológiák helyett totalitárius és korporatív mozgalmak és intézményi megoldások jöttek segítségére a hagyományos tőkés erőknek.

 

A demokrácia nem nélkülözhati a szolidaritást. A szolidaritás, az együttműködések önkéntes rendszerei kulturális és felelősségi közösségeket feltételeznek. Ahhoz, hogy a közös felelősségvállalás kialakuljon az egyénben, uralkodóvá legyen a társadalmakban, vagyoni-egzisztenciális és kulturális szempontból is szabad és önálló egyének párbeszédre alapozódó kooperációja szükséges. Olyanoké, akik nem egymással szemben határozzák meg érdekeiket, hanem belátják, hogy egymástól függőként, közös érdekek mentén képesek csupán érvényesíteni értékeiket és érdekeiket.

Ma a kulturális és a vagyoni tőke egymásba konvertálhatóságát kevesen vitatják. Nem arról van szó, hogy bármelyikben a hozzáférés lehetetlen a posztmodern kapitalista

államokban az azokból kiszorult rétegeknek. Hanem hogy minimális az esély rá. Nem csupán azért, mert intézményi szinten állandó a nem szándékolt elnyomás (a szociálisan leszakadók kulturális hozzáféréséről l. Kertesi Gábor: a Társadalom peremén – Osiris; az oktatás etnikaiba csomagolt kulturális szegregációjáról Kállai Ernő és Kaltenbach Jenő tanulmányai; az oktatás szociokulturális különbségeket növelő rendszeréről Bourdieu munkája), hanem azért is, mert a szociális és kulturális depriválódás egymásra ható negatív spiráljával szemben nincsenek közösségi ellenhatások. Ami nem csoda, hisz közösségek is alig vannak.

Szociális emancipáció nélkül nincs kulturális emancipáció. E kettő nélkül pedig nem alakulhatnak ki azok a függőség nélküli, valódi döntési helyzetben lévő tömegek, amelyek autonóm közösségeket hoznak létre, valódi diskurzust teremtenek, önkéntes együttműködést és önállóan meghatározott közös célok menti közös tevékenységet folytathatnak. Amelyek valós társadalmat teremtenek.

szavazás-rajz.jpg

A tőkékhez jutás emancipációjára van tehát szükség. A kulturális esélyegyenlőség csökkenésére és az ehhez nélkülözhetetlen szociális biztonság demokratizálódására.

Az alapjövedelem tehát nem cél, hanem eszköz. A posztmodern, hierarchizálatlan kulturális térben, a globalizált társadalomban a valós közösségi lét, a demokratikus lét alapfeltétele. Annak a feltétele, hogy az egyén a közösség részeként, abban részt vállalva a magáénak tudhassa közös világunkat. Ennek a polgári vagyoni, tulajdoni hozzásférés boldogabb – többnyire protestáns hagyományú – államokban lett a megalapozója. Azokban a régiókban azonban, amelyek különféle történeti és szociokulturális hagyományok okán kimaradtak a vagyonnal bíró széles középréteg kialakulásának folyamatából, és az ebből következő egyenlőség-elvű kulturális hagyományok kialakulásából, közösségi források újraelosztásával részben kiváltható, részben katalizálható a folyamat. Amennyiben az életkörülmények széles rétegek számára vagyoni alapokon nem elérhetőek, a közösségi források visszafordítása, méghozzá – annak érdekében, hogy a társadalmi reprezentációval nem rendelkező osztályok, csoportok, rétegek is részesüljenek ebből – differenciálatlan visszafordítása jelenti a megoldást.

 

A feltétel nélküli alapjövedelem egy működő demokratikus társadalom előfeltétele Közép-Kelet-Európában.

Ahhoz, hogy az életminőség és a közösségi részvételhez nélkülözhetetlen javak minimuma – kulturális ismeretek: az információs rendszerek elérhetősége, a technicizálódott agórák használatának készsége, a kommunikáció jelentőségének és alkalmazásának értése és tudása – a társadalom minden tagja számára elérhetővé váljék, hogy ne legyen kizárva eleve egyetlen egyén és ágens sem a közösségi részvételből, mind a minimális anyagi javakhoz férés biztosítása eredményre vezet, mind az ezen javakhoz jutás morális-technikai és (munka)jogi függőségét kizárja.

Hogy mindez hogyan valósítható meg? Erre igen alapos számítások vannak már.

Döntsünk! Anyagi és kulturális öröklött privilégium legyen a részvétel közös ügyeinkben, vagy valóban közös ügyek legyenek a közügyek? A tisztes vagyoni vagy kulturális helyzetbe születettek birtokolta előjog vagy általános, demokratikus jog a közös döntés?

A FNA-ről, gazdasági megvalósíthatóságáról és elvéről bővebb információ itt található.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr26280458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása