Reágáló

Ami mostanában történt, és akad jelentőssége is.

Friss topikok

  • Treuga Mei: @MAXVAL bircaman közíró: Igazából háttérhatalmi gendernáci akadémikusbűnözők norvég pedagógus-össz... (2019.05.17. 22:04) Petíció a törvényes EP-választásokért
  • Androsz: @Ylim: "az anarchia/diktatúra mindenkinek csak addig tetszik, amíg nem őt kúrják seggbe." Pontosan. (2018.04.29. 21:37) Az új rend
  • nemecsekerno_007: @a ribancok is kidobják a csikket: Nézd meg ezt a dokumentumfilmet. Kétrészes és egy olyan valód... (2018.04.22. 19:38) Hozzáférés megtagadva
  • maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, már nagy szükség volt a századik ballib pártra! (2018.04.22. 07:36) Ajánlott beszéd egy mai tüntetésre
  • Lesz még Magyar Köztársaság: Ezt vallom én is. Orbánnak már nincs szüksége kétharmadra. 90-, 67-, 56- vagy csak éppen 50+1%-os ... (2018.04.04. 14:45) Egy meg nem valósult bojkott margójára

Linkblog

Polgári engedetlenség

2015.01.26. 04:30 | Treuga Mei | 8 komment

Címkék: polgári engedetlenség autoriter rezsim állampolgári hálózatok

Formailag demokrácia van Oroszországban is, Iránban is, Kubában(!) is. „Működő” többpártrendszer volt az NDK-ban is és – Jaruzelsky puccsáig – Lengyelországban is. Formálisan az állam-monopolkapitalista „szocializmusban” is cenzúra nélkül működött a sajtó.

Ennek ellenére aligha tekinthető bármelyik alkotmányos demokráciának. Ez pedig tanulságul szolgálhat a jelen Magyarországa számára is.

Az Orbán-rendszer, amelyben élünk, egy – immár totalitárius törekvésektől sem mentes – autoriter korporatív új pártállami rendszer. Rövidebben és egyszerűsítve egy posztmodern fasisztoid rezsim. Amit akkor is jelentősebb közéleti felelőtlenség demokráciának nevezni, és akkor is komolyabb közéleti felelősségről tanúskodik diktatúrának hívni, ha pro forma az előbbi, ezért a „diktatúrázás” pontatlan, így definitív módszerrel hitelteleníthető. Tartalmilag, működésében, az állami-közösségi és informális intézmények állampolgárokra, szervezetekre, kultúrára, jövőre gyakorolt hatása, intenciója, szelleme tekintetében ugyanis a NER a diktatúrákkal alapvetően rokon rendszer, a demokrácia – a népuralom – mélyen idegen tőle.

gandhi.jpeg

 

Minden rendszerrel szemben, amelyik a démosz uralmával szemben működik, megalapozott az ellenállás. Ám a forradalmak emlékezetéből le kell szűrnünk a következtetést, hogy az erőszakos ellenállás helyett a békéset kell előnyben részesítenünk. Polgártársaink szenvedéseit minimalizálnunk kell. Ezt követeli tőlünk a humanizmus hagyománya. Ebből az következik, hogy jóval nagyobb személyes áldozatot, kockázatot kell vállalnunk a fölöttünk uralkodók rendszerének megdöntése érdekében, mint ha mások vérével gazdálkodnánk. Ez nagyobb tömegű ellenállást tesz szükségessé. Ezért állampolgári hálózatokat kell kialakítanunk, amelyek a tömeges ellenállás lehetőségét biztosítják. Azok a konzultációs terek – Hallgatói Hálózat, Oktatói Hálózat, DEKA –, amelyek már létezenk, segítségére kell legyenek a fővároson kívüli és az értelmiségtől eltérő rétegek önszerveződésében. Szükség van az ellenállás kialakulása mellett a jövőről folytatott diskurzus megkezdésére is a különféle csoportok között a harmadik rendszerváltás és a leendő rendszer formai és tartalmi előkészítése érdekében. A kettő kizárólag párhuzamosan működhet, hogy ne lehessen fölaprózni, egymás ellen kijátszani a formálódó rendszerellenzék sejtjeit.

Meg kell keresni, meg kell vitatni egy kialakuló állampolgári engedetlenségi mozgalom kereteit, eközben meg kell vitatni, milyen legyen a viszony a kollaboráns személyekhez és intézményi közösségekhez a gombnyomogató pártállami képviselőtől a pártállamot szolgáló médián, a vazallus magán- és intézményi gazdasági szereplőkön, a közhivatalnokokon, a szakapparátuson és a semlegességbe öltözött politológusokon át a szalonellenzékig. Ki kell alakítani a lehetőségeit, feltételeit és határait a különböző, eltérő felelősségű kollaboráns csoportok és személyek rendszerellenzékbe vonásának.

A polgári engedetlenség mozgalomba tömegesen kell bevonni azokat a rétegeket, amelyek kiszorultak a társadalomból. Ennek elsődleges módja a szociális, oktatási, egészségügyi kiegészítő alternatív intézmények megteremtése (első körben minden forrást erre fölhasználva), amikre gyorsan ráépülhetnek a kulturális közösségi projektek, később a jogszolgáltatás, a közigazgatási informális szolgáltatás. Az állam erőszakmonopóliumának felülvizsgálata a polgárháborús helyzet kialakulását megakadályozandó nem célravezető.

Mindehhez rendkívüli energia, meglehetős anyagi forrás, és főként számos eltökélt állampolgár szükséges. Kérdés, hogy lesz-e bármelyik.

Ha lesz, egy módon lesz: olyan polgártársakat, ismerősöket kell megszólítanunk, hívnunk, akiknél erősen feltételezzük, hogy részvételét nem egyéni érvényesülése, nem egyéni gyarapodása, nem egyéni hatalmi célja motiválja. Ebben a pillanatban a polgári ellenállás szervezőinek „szent őrült”-volta éppoly fontos, mint szervezőkészsége. Olyan szervezeteket kell keresnünk anyagi támogatóként, amelyek valamelyest függetlenek mind hatalmi, mind gazdasági érdekcsoportoktól.

Mert új, stabil, demokratikus és szolidáris köztársaságot hozhatunk létre majd a NER- és a gárda-uralom őrjöngése után.

Szabadot. Közöset.

A bejegyzés trackback címe:

https://re-akcio.blog.hu/api/trackback/id/tr377109393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.26. 05:51:35

"Formailag demokrácia van Oroszországban is, Iránban is, Kubában(!) is."

Nézz ennek után. Kubában és Iránban nincs formailag demokrácia.

"„Működő” többpártrendszer volt az NDK-ban is és – Jaruzelsky puccsáig – Lengyelországban is."

Nem igaz. Nézz utána.

"Formálisan az állam-monopolkapitalista „szocializmusban” is cenzúra nélkül működött a sajtó."

Nem igaz. Nézz utána.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.26. 05:52:33

"Az Orbán-rendszer, amelyben élünk, egy – immár totalitárius törekvésektől sem mentes – autoriter korporatív új pártállami rendszer. Rövidebben és egyszerűsítve egy posztmodern fasisztoid rezsim."

Én meg a dalai láma vagyok.

Az Orbán-rendszer képviseleti demokrácia.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.01.26. 12:18:24

@maxval bircaman szerkesztő: A valaha létezett endékában formailag valóban több párt működhetett, csak a nemzeti szocialistát nem tiltották be. Ez tény kérdés, ezért inkább te nézz utána, ha ennyire biztos vagy benne.

Mondtad
"Az Orbán-rendszer képviseleti demokrácia."

Aham. A múlt évi ogy választások után az Ebesznek volt pár kérdése, amit moszkoVityád vagy nem válaszolt meg, vagy nem eléggé. Ezért az önkormi választásokra az Ebesz már nem is delegált megfigyelőket.

Ennél fogva az Ebesz szerint kimondva - kimondatlanul is moszkoVityád és narancsbolseViki csapata illegitim!

Kérj státuszt a krónikába, aztán ha kinyílott a pitypang, megírhatod. Nertársaid ha elolvassák agitPRopodat.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.01.26. 12:19:26

@rdos: "csak a nemzeti szocialistát nem tiltották be" helyesen

"csak a nemzeti szocialistát tiltották be"

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.01.26. 13:28:20

@rdos:

Rosszul tudod. Az összes ilyen párt látszatpárt volt, mind kotelezően elfogadta kommunista párt vezető szerepét. Ilyen pártok Észak-Koreában is vannak jelenleg.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.01.26. 13:34:43

@maxval bircaman szerkesztő: Látszat pártok éppen kishazánkban is vannak. Messziről nézve olyan, mintha ellenzék lenne. Közelebbről szemlélve nem is. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.01.26. 14:49:36

@maxval bircaman szerkesztő: Én azt vélem tudni, hogy van a 75-25%, vagy a 65-35%. :-( Klasszikust idézve.

Börtönőr: A gombócot is megzabálta, a bort is megitta, ki se végzik, dohányt is kap, egy brancs maguk, ne is tagadja! Na mit romantikázik itt? Tűnjön el, mert még dühbe gurulok!
süti beállítások módosítása